Рекордна година за систем водоснадбевања „Рзав”: Јавно предузеће у 2020. години испоручило највише воде од свог оснивања 


Субвенције за мајке за куповину прве некретнине и у 2023. години              Расписана јавна набавка за реконструкцију Жичаног моста у Ивањици              Снег обелео западну Србију              У инвалидским колицима кренуо па лекове па умало остао завејан: Милошу из ивањичког села Церова помогли добри људи              Машине чисте путеве до гробља због сахране, механизација послата због ђака и пацијената који примају дијализу: Ивањица и Драгачево под снегом, струја коначно стигла у домове              RHMZ upozorio: Do 10. februara ledeni dani              Одборници Скупштине општине Чајетина су донели одлуку да уваже захтеве грађана општине Чајетина и гостију Златибора да се смање износи за непрописно паркирање тако да оне сада износе пет хиљада динара за физичка лица, као и за предузетнике и одговорна лица у правном лицу, а десет хиљада за правна лица             

 


Рекордна година за систем водоснадбевања „Рзав”: Јавно предузеће у 2020. години испоручило највише воде од свог оснивања
17.03.2021 | 0 коментар(а)Ариље - У складу са планом производње и дистрибуције воде у току 2020. године водосистем „Рзав”
Рекордна година за систем водоснадбевања "Рзав"/ Фото: РИНА

је произвео и испоручио укупно 17,9 милиона кубика хигијенски исправне воде за пиће својим корисницима, односно водоводима Ариља, Пожеге, Лучана, Чачка и Горњег Милановца, што износи 568,5 литара у секунди. Тако је производња била већа 3,2 одсто него годину пре и план за лане премашен је 8,2 процената, преноси агенција РИНА.

„Испорука је у прошлој години премашила досадашњи годишњи максимум из 1998. од 17,5 милиона кубика. Главни разлози су повећање дистрибуције ка ЈКП „Водовод” у Чачку Чачак који је имао техничких и хидролошких потешкоћа током године, односно смањену сопствену производњу и повећање дистрибуције за ЈКП „Зелен“ из Ариља и ЈКП „Горњи Милановац”, рекао је за агенцију РИНА инжењер Зоран Бараћ, директор ЈП „Рзав” са седиштем у Ариљу, који је са испорукама из своје фабрике почело још 1993. године.

Све наведено упућује нас на што хитнији завршетак изградње акумулације „Сврачково”/ Фото: РИНА

Он наглашава да је систем пројектован и направљен тако да захвата воду из акумулације која није много хемијски и бактериолошки оптерећена, додајући да је због наглог повећања водостаја Рзава и огромних количина лишћа и грања на грубој решетки на самом водозахвату, у више наврата током године долазило до испада из рада пумпне станице „Шевељ“. Али, истиче да је ЈП „Рзав” је у 2020. прерадилo и испоручиo довољне количине хигијенски исправне воде за пиће свим својим корисницима.

Што се тиче квалитета сирове воде у току целе године је био променљив са порастима мутноће до 1.000 НТУ (јединица мере за мутноћу), што је далеко изнад вредности за које је постројење димензионисано. Максимална вредност садржаја органских материја у сировој води износила је 290 милиграма поц литру. Максимално дозвољена концентрација органских материја у води за пиће је 12 мг/л, а мутноћа до 1 НТУ.

Зоран Бараћ, директор ЈП „Рзав” из Ариља/ Фото: РИНА

„Максимална дистрибуција је забележена 09. августа и износила је 710 л/с (Брђани 100, Љубић 220, Бељина 145, Лучани 70, Пожега 75, Ариље 55 и латерали 45). Умерене количине падавина и равномерност хидрологије током године условиле су водостај реке Рзав који је био изнад границе за увођење рестрикције у испоруци воде градовима корисницима. У 2020. години систем даљинског управљања је имао проблема у функционисању, са већим кваром у јулу месецу као последице два удара грома у близини фабрике, али су све технолошке линије у претходних 12 месеци нормално радиле", изјавио је Бараћ.

Постројење за озонизацију је током целе године добро функционисало (ново постројење пуштено у рад у мају 2016.) чиме је одржаван добар квалитет чисте воде и њена стабилност дуж дистрибутивног цевовода. Линија за флуорисање није у функцији од 03. марта 1997. године када је Министарство за здравље Републике Србије својим актом забранило флуорисање воде на систему „Рзав” због непостојања атестиране силикофлуороводоничне киселине.

Бараћ објашњава да је за поуздано водоснабдевање у будућности потребно следеће...
У периоду великих мутноћа реке Рзав технолошке линије су изложене великим оперећењима јер је технологија постројења заснована на постојању акумулације воде. Даље, у маловодном периоду (режим малих вода) ограничење при захватању сирове воде на привременом водозахвату „Шевељ” представља гарантовани биолошки минимум (700 л/с) у кориту реке Рзав након захватања воде. Затим, због непостојања акумулације велике температурне разлике чисте воде (од 0 па до 23о Ц) изазивају велике температурне дилaтације и деформације свих цевовода а поготово бетонског што доводи до процуривања на спојевима бетонских цеви.

Такође, због рада на технолошком минимуму магистрални цевоводи и регулациони блокови су изложени високом притиску до 14 бара (систем је у потпуности пригушен). Ово има за последицу повећање губитака воде (поготову на бетонском цевоводу), отежану манипулацију и оштећења регулационе опреме у мерно-регулационим блоковима испред градских резервоара где се притисак обара на 6 бара. Сви наведени цевоводи и мерно-регулациони блокови су направљени за коначну фазу од 2.300 л/с чисте воде.

„Све наведено упућује нас на што хитнији завршетак изградње акумулације „Сврачково” као трајног изворишта водоснабдевања система „Рзав” , наглашава Бараћ.
Још почетком прошле деценије изведени су први радови на гради бране и акумулације „Ариље – профил Сврачково”, око шест километара узводно од водозахвата „Шевељ” и реч је о најзначајнијој инвестиције у овом делу Србије, вредној 61,6 милиона евра. У прошлој години на том градилишту уложено је 503 милиона динара, што је 98,4 одсто плана.

Реч је о изградњи шахтног прелива, водозахватне куле са тунелом за водоснабдевање и темељним испустом, опточног тунела са слапиштем, прелазном деоницом и стабилизацији косина. Затим, радовима на објектима будуће хидроелектране, ископу и заштити саобраћајница, припремним радовима, техничком осматрању и набавку дела хидромашинске опреме, све у вредности 458,7 милиона динара, а извођач радова је београдска „Хидротехника – Хидроенергетика” са кооперантима. За стучни надзор над изградњом бране лани је издвојено 11 милиона динара, пројектантске услуге 29, консултантске 4 милиона.

РИНА (ГЗС)


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


REKORDNA GODINA RZAV ARILJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 138.077.943 посетаIncorrect integer value: '' for column 'id' at row 1