Резидба воћа у пуном јеку 


U Srbiji danas temperatura do 23 stepena              U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela              Novopazarski srednjoškolci najbolji u regionu              Plan rasturanja Republike Srpske!? Dodiku rade o glavi, ucene stižu i predsedniku Srbije              „Dodatna nastava” za najperspektivnije mlade fudbalere Borca              Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja              Donacija Ženskom centru Užice              Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu             

 
Резидба воћа у пуном јеку
Trenutno na sajtu: 549       |       Podeli:
19.02.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Снег и хладно време који су се поново вратили, нису спречили воћаре да наставе са резидбом, коју су започели протекле недеље. Стручњаци кажу да је у фебруару најбоље почети са резидбом.

Резидба је уједно и прва агротехничка мера која се изводи после дуге и хладне зиме, а и највазнија је, јер се на резидби формира будући род.

Топола важи за једну од општина где се велики број парцена налази под воћним засадима.

Да резидба није ни мало лак посао доказ су жуљеви на рукама, али тај марљиви и одговорни посао прати и цена од 30 евра по дану па ко има знање из ове области може солидно да заради.

Дејан Станковић из села Винча, воћарством се бави дуги низ година. Под јабуком има пет хектара, казе да је та воћка доминантна у Винчи и да не постоји кућа која нема бар једно стабло.

"Засад који тренутно реземо је густа садња, узгојни облик, витко вретено", прича Станковић, додајући да постоје разлике у резидби, у зависности од воћне врсте, а новије сорте захтевају и савременију резидбу.

"Ово је такозвана зимска резидба, која је кључна и основа доброг рода. Такође постоји и резидба на зелено, која се изводи у лето", каже Станковић и истиче да сваке године угости екипу из Лесковца који код њега има обезбеђен сместај и храну.

Вођа екипе је Синиша Стојиљковић из Лесковца, иначе дипломирани инжињер воћарства.

Према његовим речима, није лако радити сваки дан по зимском времену, хладно је руке се смрзну, али што се мора није тешко.

"Овај посао је веома одговоран и мора се професионално одрадити. Није лако, а грешке нису дозвољене", истакао је Стојиљковић.

Јабука није претрпела оштећења, услед јаког мраза, па ће воћари и ове године уживати у слатким плодовима.

Глас западне Србије/М. Лазаревић




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.806.761 посета
Тренутно на сајту: 549 посетилац(a)