Резидба је уједно и прва агротехничка мера која се изводи после дуге и хладне зиме, а и највазнија је, јер се на резидби формира будући род.
Топола важи за једну од општина где се велики број парцена налази под воћним засадима.
Да резидба није ни мало лак посао доказ су жуљеви на рукама, али тај марљиви и одговорни посао прати и цена од 30 евра по дану па ко има знање из ове области може солидно да заради.
Дејан Станковић из села Винча, воћарством се бави дуги низ година. Под јабуком има пет хектара, казе да је та воћка доминантна у Винчи и да не постоји кућа која нема бар једно стабло.
"Засад који тренутно реземо је густа садња, узгојни облик, витко вретено", прича Станковић, додајући да постоје разлике у резидби, у зависности од воћне врсте, а новије сорте захтевају и савременију резидбу.
"Ово је такозвана зимска резидба, која је кључна и основа доброг рода. Такође постоји и резидба на зелено, која се изводи у лето", каже Станковић и истиче да сваке године угости екипу из Лесковца који код њега има обезбеђен сместај и храну.
Вођа екипе је Синиша Стојиљковић из Лесковца, иначе дипломирани инжињер воћарства.
Према његовим речима, није лако радити сваки дан по зимском времену, хладно је руке се смрзну, али што се мора није тешко.
"Овај посао је веома одговоран и мора се професионално одрадити. Није лако, а грешке нису дозвољене", истакао је Стојиљковић.
Јабука није претрпела оштећења, услед јаког мраза, па ће воћари и ове године уживати у слатким плодовима.
Глас западне Србије/М. Лазаревић