Све бржи развој градске пољопривреде у Србији 


U Srbiji danas temperatura do 23 stepena              U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela              Novopazarski srednjoškolci najbolji u regionu              Plan rasturanja Republike Srpske!? Dodiku rade o glavi, ucene stižu i predsedniku Srbije              „Dodatna nastava” za najperspektivnije mlade fudbalere Borca              Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja              Donacija Ženskom centru Užice              Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu             

 
Све бржи развој градске пољопривреде у Србији
Trenutno na sajtu: 544       |       Podeli:
27.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Урбана пољопривреда која је у Србији у повоју све више ће добијати на значају. Стална миграција становништва из сеоских у градске средине присутна је и код нас,
Пластеник, припрема за производњу, фото: РИНА

чиме се повећава потреба за свежом храном произведеном у градској средини. Поред поврћа и расада у граду се могу гајити и друге врсте, јагодичасто и бобичасто воће, од животиња зечеви, могућа је производња јаја, печурки, цвећа, зачинског и лековитог биља.

Ово је закључак научног рада, чији је аутор, са групом сарадника, др Вера Рашковић из Високе пољопривредне школе струковних студија у Шапцу, представљеног недавно током саветовања на Агрономском факултету у Чачку. Они истичу да је Средња пољопривредна школа, са Домом ученика у Шапцу, пример пољопривредне делатности у граду.

Ту ђаци, са наставницима, произведу приближно 15.000 биљака парадајза и 10.000 паприке и та производња остварује скоро два пута већу финансијску добит од уложених средстава.

Пластеник, биљке у расту, фото: РИНА

Школа смештена у градској средини поседује пластеник (30х20 метара) и стакленик (10х6) у којима гаји расад поврћа, различитог сортимента. Код парадајза то су биг биф, маратон и балкан, код паприке паланачка бабура и слоново уво. У праксу су укључени ђаци све четири године средње школе, различитих смерова као што су пољопривредни техничар, цвећар, вртлар, техничар хортикултуре. Кроз затворени простор за производњу расада прође око 200 ученика у току три месеца, колико траје производња.
Почетком фебруара пуне се супстратом сандуци за сетву, па следи полагање семена, при чему се супстрат добија из сопствених средстава. Почетком априла на распореду је пикирање расада и пуњење чашица у које ће да буду пренете само здраве и довољно одрасле биљке. Крај производње је почетком маја, када мештани почињу да долазе у великом броју и купују квалитетан расад за сопствене баште. До 20. маја све количине су распродате, а ђаци обучени за покретање сопствене производње.

Аутори рада истичу да су за узгајање ове врсте хране погодни кругови напуштених фабрика, наводећи случај америчког индустријског центра Детроита који је банкротирао, чему је следила висока стопа незапослености.

У свету су данас популарне колективне баште, заједничко гајење биљака различитих људи на истој површини. Постоје и такозвани „јестиви градови” у чијим баштама свако може да убере свеже поврће. Те баште основане су у Великој Британији (Јоркшир), Немачкој и Белгији.

РИНА




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.808.857 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)