Вучић: Трговинска размена са Чешком увећана три пута  


Вучић: Трговинска размена са Чешком увећана три пута
30.01.2023 | 0 коментар(а)Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у претходне две године трговинска размена са Чешком увећана три пута,
Вучић: Трговинска размена са Чешком увећана три пута, Фото: Инстаграм

односно да је у 2022. години била 1,7 милијарди евра, као и да се нада да ће можда већ у 2023. години премашити две милијарде евра.
Он је на конференцији за новинаре, након потписивања деклрације рекао да има доста пројеката на којима се ради са Чешком.

"Тешким радом смо успели не мали број препрека да савладамо. Успели смо да обезбедимо простор за чешку кућу, које ће бити стециште за окупљање не само Чеха, већ и свих осталих. Место за састанке и привредне контакте. Успели смо то да завршимо и поносан сам на то", рекао је Вучић.

Према његовим речима планирају се бројни пројекти у различитим областима.

"Постоје фабрике које хоће да улажу у нашу наменску индустрију. Видим да је реч мир у свету забрањена, више ни мисице када оду на такмичење не смеју да кажу да су за то. У шпанској лиги су прво износили транспаренте ’пеаце’ (мир), е онда су то укинули после два кола и ставили украјинску заставу. Пошто је то тако, српска наменска улагања имаће много улагања, али и промена да бисмо продавали оружје. Не продајемо оружје Украјини ни Русији, али ћемо другима. Зато нам је добра сарадња са Чешком", рекао је он.

Додао је да Србија сарађује са Чешком и у вези са некретнинама, саобраћајем, трамвајима и многим другим стварима и да ће доћи до напретка и у трговиској размени.

"Осуђујемо инвазију руских снага, поштујемо територијални интегритет Украјине, учествоваћемо у изградњи градова Украјини, добили смо захтев украјинског амбасадора. Једини нисмо увели санкције Русији, имамо проблеме са одбраном нашег територијалног интегритета и знамо да санкције нису донеле добро никоме", рекао је Вучић.

Он је Земану пожелео да још дуго буде у јавном животу Европе јер, људи попут њега, истакао је, недостају .

"Људи попут Земана су од огромног значаја за Европу и свет. честитам још једном Петру Павелу на избору за председника, наставићемо успешну сарадњу. И хвала фантастичном амбасадору Томашу Кухти, Јарославу Фолдини (чешком посланику) на свој подршци коју пружа Србији. Бескрајно хвала на томе, то је нешто што се ретко среће. Све што чините Србија никада неће заборавити", рекао је Вучић.

Од Земана сам добио мудар савет који ћу сачувати за себе

Вучић је рекаода је од председника Чешке Милоша Земана добио мудар савет о томе како наша земља треба да се понаша у ситуацији када се суочава се тешким притисцима, али да ће тај савет сачувати за себе.

На питање новинара да ли је на састанку од Земана добио неки мудар савет, Вучић је казао да јесте, али да ће то задржати за себе, уколико камере нису забележиле шта му је рекао чешки председник.

"Сваки сусрет са председником Земаном је велика школа за сваког човека. Имате нову генерацију бирократа који не знају ништа, ни мастило им се није осушило, а већ су почели да нападају оне од којих би могли да уче још три живота. Тим људима нити је шта свето нити умеју кога да поштују. Ја умем, ја сам ветеран у политици и дуже сам на власти него сви ти који сем да нападну сваког паметнијег од себе нису у стању ништа друго да ураде, па то раде и са председником Земаном", рекао је Вучић на заједничкој конференцији након састанка са Земаном.

Вучић је додао и да Земан има поштовање од свакога ко је независтан у процењивању и има елементарно знање, пре свега о међународној политици и међународним односима.

Вучић је навео да је поносан на пријатељство са Земаном, као и на добре односе Србије и Чешке, изражавајући очекивања да ће их и даље развијати.

Земан: Ценим што је Србија осудила руску агресију на Украјину

Председник Чешке Милош Земан је захвалио српском народу на сарадњи и досадашњој подршци чешком народу и поручио да, када је реч о актуелној међународној ситуацији, веома цени што је Србија осудила руску агресију на Украјину.

Земан је рекао на заједничкој конференцији за медије да веома цени то што ће једна улица у Београду по њему, потхумно, добити име, као и да је поносан на што је добио највиша одликовања у Србији. Подсетио је да је и Вучић добио највише одликовање Чешке Републике - Белог лава.
"Разговарали само о билатералној сарадњи, имамо успешну пословну размена, као и међународну сарадња, желим да подсетим да сам пре око две године, у време посете Вучића Прагу, рекао да се извињавам што је Чешка, иако последња држава НАТО, дала сагласност за бомбардовање Србије. Замолио сам да ми се опрости што сам то у животу урадио само једанпут. Рекао сам то намерно у Прагу, јер да сам то рекао у Београду, то би другачије деловало", казао је Земан.

Земан је додао да чешки политичари и медији нису нападали то што је рекао.

"Ценим што је Србија осудила руску агресију на Украјину, јер не може се дозволити да било која земља без разлога нападне свог суседа", рекао је Земан.

Казао је да је недавно имао видео разговор са кинеским председником и да је том приликом рекао да би Кина могла да одигра једну улогу у креирању мира, као и да је то исто данас рекао и Вучићу.
Земан је истакао да би и Турска могла да посредује у тим разговорима, која је већ била значајна за постизање споразума за извоз житарица.

"Нисам осудио само бомбардовање Србије већ сам и јавно својеверемно осудио напуштање Авганистана што је отворило простор победи талибана и победи међународног исламском тероризма. Са друге стране, подржавам помоћ коју земље НАТО и ЕУ пружају Украјини укључујући и помоћ избеглицама из Украјине", навео је Земан.

Честитао је Србији на успешним економским резултатима и то што је успела да постигне суфицит у буџету.


"Чешка се већ дуго година бори са дефицитом и тражимо инструменте како да смањимо тај дефицит. Дозволите да да споменем питање Чешког дома и 1939. године кроз њега је прошло око 2.000 Чеха, који су бежали од нацизма и веома ми је драго што су и тада Срби пружили сву помоћ. Чешки дом, која ће за разлику од улице која ће понети моје име у Београду, остаће трајан споменик чешко-српске сарадње и у њему ће да делују чешке организације, а пре свега Чешки центар који се брину о економској и културној сарадњи", навео је Земан.

Казао је да је убеђен да ће Чешки дом бити нешто стварно значајно и што нису само речи.

Зашто се само територијални интегритет Србије не поштује

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су се он и чешки председник Милош Земан у великој мери сагласили када је у питању рат у Украјини и истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али је затражио и да се разуме позиција Србије као и да се поштује њен територијални интегритет.

"Ми нисмо чланица ЕУ још, иако смо на европском путу, али нисмо ни чланица Северноатлантског савеза, а 19 земаља НАТО је бомбардовало нашу земљу пре 24 године. Овде су та сећања веома жива, тада је убијено око 2500 људи, 82 деце. Ми једино тражимо да будемо свој на своме, никога не дирамо", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Земаном, а одговарајући на питање чешке телевизије да ли се двојица председника слажу по питању санкција Русији и решења за рат у Украјини.

Вучић је подсетио на текстове у западним медијима да се само чека да Србија нападне некога у окружењу и указао да Србија ни годину дана после почетка рата у Украјини никога није напала.

"Нико нам није рекао извините, јер та матрица неистина против Србије и даље траје, а неко мора да оправда своје противправне потезе из 1999. године", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија подржава територијални интегритет Украјине и додао да су за Србију и Донбас и Запорожје и Херсон делови Украјине, као и да Србија поштује резолуције УН и поредак УН.

Упитао је, међутим, зашто други не поштују Резолуцију 12 44.

"Питам представнике и четворке и петорке, и тројке и све који долазе у Београд - како имате поштовање према свим резолуцијама УН само ову једну која се тиче територијалног интегритета Србије не поштујете. Шта онда очекујете од Срба", упитао је Вучић.

Он је замолио за разумевање позиције Србија.

"Само се ставите у наше ципеле, ништа више од тога", рекао је Вучић и додао да је Србија зато захвална Чешкој и Земану, јер иако је Чешка признала Косово није тамо отворила канцеларију.

"Дајте нам право на сопствени став, на поштовање повеље УН, јер Србија није напала ниједну земљу, није крочила ногом на територију ниједне друге земље. Само су неки други напали нашу земљу", истакао је Вучић и указао на то колико је тешка позиција Србије, сваког дана "између чекића и наковња".

Чешки председник је одговарајући на исто питање приметио да је у демократији сумњиво ако се сви слажу у свему, али и да разуме став Србије и њену неутралност.

Нагласио је да управо тај положај неутралности Србије који не подржава санкције против Русије може да буде предност за улогу медијатора, јер посредник, како је рекао, не сме јасно да стоји на једној или другој страни, иначе не би могао да буде посредник.

 

"Хвала српском народу на пријатељству, које је исказао како 1938. тако и 1968. и чврсто сам уверен да ће то пријатељство да се настави и даље", поручио је Земан.

Вучић: Хвала Земану, показао је како велики и храбри људи праве историју

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.

"Показао је како велики и храбри људи могу да праве историју. Српски народ никада то неће заборавити. Хвала и њему и чешком народу који га је бирао толико пута", рекао је Вучић.

Србија истински доживљава Земана као великог пријатеља, добиће и улицу
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће чешки председник Милош Земан сигурно једног дана добити улицу у Београду, али, каже, то неће бити сада него за неких тридесетак 30 година.

"Пита Милош када ће улицу да добије, рекао сам му да ће да је добије за 30 година јер он још најмање 30 година има да живи, а не сад да чека да му доделе улицу. Улица га чека и овако и онако, али ми смо рекли да се надамо да ћемо још 30, 40 година да чекамо да му улицу доделимо, као што је заслужио", рекао је Вучић у Палати Србија на заједничкој конференцији за медије са Земаном.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је његова идеја да Земан добије улицу у Београду, те да ће о томе одлуку донети Скупштина града.

"Надам се да нећемо расправљати о томе у наредних 30 година пошто се улице додељују постхумно у нашој земљи тако да се надам да ускоро нећемо о таквим стварима да разговарамо, али знам да је људима који се баве јавним послом веома важно да знају какав су траг оставили", рекао је Вучић.

Захвалио сам председнику Земану на искреној подршци Србији и на томе што је дао лични импулс нашим односима и пријателиству, снажно се залажући за продубљивање билатералне и економске сарадње измеду наших земаља, по чему ћемо увек посебно поштовати и памтити период његове председничке службе", истакао је Вучић.

У Палати Србија, потписана је декларацију о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома" у Београду.

Чешка кућа ће заувек остати веза између Србије и Чешке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Чешка кућа у Београду увек бити веза између Србије и Чешке.

"Она није само споменик, већ нешто живо што ће увек да буде веза и мост између Србије и Чешке, између српског и чешког народа и заувек ће тако да остане, ма ко био на власти у Србији и Чешкој", рекао је Вучић у Палати Србија, на заједничкој конференцији за медије са председником Чешке Милошем Земаном.

Вучић и Земан отворили обновљени Чешки дом у Београду

Отварању реновираног објекта присуствовали су амбасадор Чешке у Београду Томаш Кухта и бивша ученик Чешког дома Јармила Лањик.

Председник удружења "Чешка беседа Београд" Андреј Кубичек изјавио је да је Чешки дом у потпуности реконструисан.

"Од подрума до плафона све је потпуно сређено - окречено, сређени подови, постављене нове електричне инсталације...", навео је он.

Како је истакао, омогућено је да се у Чешком дому отворе врата чешке културе за све грађане Србије, јер ће се ту изводити драмске изложбе, књижевне вечери, концерти, гастрономски догађаји...

Поводом отварања обновљеног чешког дома, приређене су две изложбе - српска и чешка.

Српска изложба састоји се од низа слика и текстова који сведоче о историји Чешког дома, али и фотографије радова о обнови тог објекта, док се на чешкој изложби могу видети фотографије којима је представљена чешко-српска војна сарадња током скоро два века.

Вучић и Земан су раније данас, у Палати Србија, потписали декларацију о јачању културне сарадње и успостављању Чешког дома у Београду.

Подигли су га београдски Чеси сопственим прилозима уз подршку државе матице, налази се на Врачару у Улици Светозара Марковића 79, али дуже од пола века није у њиховом власништву.

Чешки дом, као и зграду у којој је амбасада Чешке у Београду, пројектовао је архитекта Алојз Мезера из Прага, а објекат има културно-историјске вредности и представља рано остварење међуратне архитектуре модернизма.

Око 300 Чеха колико их живи у Београду положило је наду да ће добити свој простор назад од када су чули за договор председника Вучића и Земана и најаву да ће Земан отворити Чешки дом, односно како га је Вучић назвао Чешка кућа, а да би све било по плану, требало је решити компликоване имовинске односе како би Чешка кућа била поклон чешкој држави.

 

Том приликом председник Земан разговараће и са представницима чешке мањине.

Камен темељац за Чешки дом положен је октобра 1926. године. Објекат је свечано отворен две године касније у присуству градоначелника Београда Косте Куманудија, заступника краља Александра генерала Милана Зеленике, министра просвете Милана Грола, представника Српске краљевске академије наука...

Подигли су га београдски Чеси сопственим прилозима уз подршку државе матице. Налази се на Врачару у Улици Светозара Марковића 79, али дуже од пола века није у њиховом власништву.

 

Зграда је адаптирана и надограђивана. Чешки дом, као и зграду у којој је амбасада Чешке у Београду пројектовао је архитекта Алојз Мезера из Прага. Објекат има културно-историјске вредности и представља рано остварење међуратне архитектуре модернизма.

Да би све било по плану, требало је решити компликоване имовинске односе како би Чешка кућа била поклон чешкој држави.

У техничкој документацији, који се односило на новопројектовану организацију простора, предвиђено је било да се, између осталог, у сутерену налази Клуб/Удружење чешке беседе, у приземљу Чешки културни центар, као и сала чешког културног центра.

Први спрат ће такође бити намењен за Чешки културни центар, док ће се на другом спрату налазити библиотека и учионица.

Земан: Нисмо повукли признање, али никада нисмо отворили амбасаду
Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас да је настојао да његова земља повуче признање Косова, што није успело, али је подсетио да ни он, ни његов претходник нису дали сагласност да Чешка има амбасадора у Приштини.


"Настојао сам да Чешка опозове признање Косова. Желим да подсетим да је Чешки парламент својим решењем позвао чешку владу да не призна Косово", рекао је Земан на конференцији за штампу у Београду.

Нажалост, нагласио је, политичка ситуација се променила.
"Таква је демократија, победиле су снаге које су признале Косово, а ја нисам диктатор већ демократски изабрани председник", рекао је Земан одговарајући на питање новинара да ли жали што није прошла иницијатива о повлачењу признања косовке независности и зашто ЕУ осуђује руског председника за нарушавање територијалног интегритета, а када је реч о нарушавању територијалног интегритета Србије на то се не обазиру.


Земан је рекао да је, са друге стране, у разговору са председником Србије Александром Вучићем поздравио чињеницу да се Хашим Тачим налази већ две године у истражном притвору и да се пред трибуналом налази још један високо рангирани представник ОВК који је добио 26 година затвора.


Земан је подсетио да ни он, као ни његов претходник Влацлав Хавел нису дали сагласност да се у Приштини постави чешки амбасадор.

 

 

 

ГЗС / Танјуг
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic Zeman

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.164.163 посета
Тренутно на сајту: 143 посетилац(a)