Нема јаја без искусне коке 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća             

 
Нема јаја без искусне коке
Trenutno na sajtu: 560       |       Podeli:
03.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Група истраживача са пољопривредних факултета у Источном Сарајеву и Бањалуци утврдила је да су јаја старијих кокошака носиља

квалитетнија него код млађих јединки. Они су у три третмана на по 30 случајно одабраних узорака на приватној фарми у Републици Српској испитивали јаја за три периода старости носиља - до 20 седмица што је почетак носивости, до 28 седмица што је максимум производње и до 48 седмица, кад је средина производног циклуса.

Реч је о хибридима Иса Броwн француског порекла, носиљама које достижу два килограма, а рад је недавно представљен на Агрономском факултету у Чачку.

Мерена је маса јајета и најтежа, просек 57,71 грам - потекла су од најстаријих кокошки (48 седмица), млађе (28с) су имале просек 54,89 а најмлађе тек 39,52 грама. Исти је редослед и код дужине јајета (52,46, затим 51,10 па 46,56 милиметара), ширине (40,36, затим 40,10 па 35,90) и чистоће јајета (4,30, односно 3,80 и 2,80).

Код индекса облика јајета најбоље вредности имају средње коке, па младе а на крају најстарије, а исти редослед је и код боје љуске. Што се тиче боје жуманцета најбољу вредност дају младе носиље, затим средње па тек оне од 48 седмица.

Маса јаја мерена је на посебној техничкој ваги са тачношћу 0,01 грама, дужина и ширина једноставном прибором са тачношћу од једног милиметра. Индекс облика јајета израчунат је као ширина у процентима дужине, боја љуске заснована је на субјективној оцени а жуманцета помоћу једне од најприхваћенијих субјективних метода Роцхе Цолор Фан.

РИНА




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.844.630 посета
Тренутно на сајту: 560 посетилац(a)