и разних врста сирева из целе Србије.
Међу излагачима, појавиће се и Туристичка организација Зајечара чије удружење жена ће кувати традиционално јело из источне Србије „Белмуж” и служити посетиоцима сајма.
Белмуж је пастирски специјалитет који се већ вековима припрема и налази на трпези у домаћинствима широм источне Србије. Ово традиционално јело се данас припрема на исти начин како се то чинило стотинама година уназад. Прави се од пуномасног, младог, једнодневног крављег или овчијег сира са мало кукурузног или пшеничног брашна.
Белмуж је јело које су правили и јели пастири док су дане и ноћи проводили у чувању својих оваца на обронцима планина, будући да осим брашна и сира друго ништа нису имали.
Занимљиво је да се ова пастирска храна све чешће може наћи у јеловницима ресторана широм Србије, а сматра се и нематеријалним културним наслеђем наше земље.
ГЗС