Разлога за несташицу је много, а главни су оштра зима и то што су многи сељаци престали да узгајају прасиће јер им се једноставно не исплати да раде.
Власници печењара се жале како све теже ових дана долазе до прасића, али и на цену живе ваге.
Звонко Спасојевић, власник печењаре из Краљева, каже за “Блиц” да ситуација са прасићима никад није била гора. Прасића нема по оборима, а и цена је готово дуплирана.
“У мом засеоку у Жичи прошле године била је око седамдесетак крмача, а ове једва десетак Потрошња је већа и због Ускршњих празника који су пред нама. Сада сам приморан да идем по селима или да их тражим по неким фармама, а то ми је само трошак. Цену килограма печења нисам мењао и сада је 1.000 динара, али ћу морати да поскупим. Цена јагњетине се изједначила са прасетином”, каже Спасојевић и додаје да ћемо вероватно за овај Ускрст умсто печења јести роштиљ.
У Ужичком крају свињско месо је у протеклих неколико месеци поскпело за 20 до 30 одсто, а разлог томе је мањак свињетине на тржишту.
“Прасића је врло мало, због чега је ценау градовима скочила на 300 динара живе ваге. Понегде се у селима може наћи и за 280, али то је ипак скок у односу на Нову годину, када је ена била око 200 динара. Овог Ускрса ће свињетина бити скупља чак и од јагњетине, која кошта око 260 динара по килограму”, рекли су продавци из Косјерића.
Извор: Блиц у штампаном издању