Како ће поскупљења репроматеријала утицати на произодњу кромпира у нововарошком крају 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Како ће поскупљења репроматеријала утицати на произодњу кромпира у нововарошком крају
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
08.11.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Поскупљења енергената на светском тржишту и репроматеријала



код нас видно су утицала на производњу кромпира, али и осталих пољопривредних култура. Питање је, да ли ће можда наредне године бити много мање домаћих произвођача који ће своју робу моћи да понуде тржишту?

Обрен Шапоњић Фото: Агропрес

Суша ове године није значајно утицала на овогодишњи род и квалитет кромпира у Нововарошком крају, а један од главних проблема је као и претходних година како пронаћи раднике.

„Прошле године смо имали 12 хектара, род је био негде око 35 тона, а ове године просек ће бити око 30”, рекао је Срђан Гујаничић.

Срђан Гујаничић Фото: Агропрес

„Дневнице плаћамо три хиљаде, довозимо раднике, враћамо, али радника је све слабије и слабије”, рекао је Обрен Шапоњић.

Ово вредни Нововарошани годинама заједно са својим породицама баве се производњом кромпира, а стабилнија цена им је једина подстрек како следеће године не би смањили производњу или одустали од ње.

„Која год да буде цена то ће нам само покрити прошлу годину, ове године нећемо имати неке зараде, зато што смо прошле године изгубили много. Ако не буде ове године неке боље цене, производњу морамо смањити”, рекао је Шапоњић.

Божидар Шапоњић Фото: Агропрес

„Ако буду добре године за кромпир, да се сваке године прода да се нешто заради, а не овако да пет година радимо за једну, тешко ће да се опстане”, каже Шапоњић.

У узгајању кромпира учествују сви чланови породице, па и они најмлађи имају своја задужења.

"За нас младе није тешко, нема боље теретане од овога, устајемо око пет и увеце док истоваримо, негде до десет, рекао је Божидар Шапоњић.

Засигурно је да је кромпир са ових њива најквалитетнији, а остаје да видимо да ли ће цена бити довољно добра.

 

 

ГЗС/Агропрес

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


krompir nova varos agropres

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.483.671 посета
Тренутно на сајту: 331 посетилац(a)