подигли шатре и спремни су за прве госте.
“Све је спремно, имам довољно места и већ вечерас се подлажу ватре за кување купуса из земљаног лонца проткан сувим месом. Наравно, код нас ће гости моћи да уживају у топлом јагњећем и прасећем печењу, хајдучком ћевапу, лесковачким уштипцима и другим специјалитетима. Хладно пиће и проверено свеже месо се подразумева.
Угоститељ Ацо Поповић, фото: Глас западне Србије
Сутра, у среду госте забавља Гоци бенд, али биће још изненађења наредних дана," каже један од најпознатих угоститеља шатраџијског типа у Србији Ацо Поповић који је већ поставио шатор са више стотина места на старом месту код моста на обали Бјелице.
Мићо Мрак и у порти
Али и његов колега познати кафеџија и угоститељ Мићо Мрак спреман је за највећу трубачку фешту на свету. Ове године радиће на два места, једно је старо, на којем је увек и бивао, а друго је у порти цркве где су се од лане вратили шатори.
Угоститељ Милета Јелић, фото: Глас западне Србије
“Ово је мој крај, људи ме добро познају а имам госте који под моју шатру долазе већ 20 саборских година уназад. То јасно говори да су задовољни и какво поверење уживамо, јер не одустајемо од квалитета, од планинске јагњетине, топле прасетине, свадбарског купуса, хладног пива и добре народне музике. Ових саборских дана се видим и са пријатељима које не виђам читаве године," каже Милета Јелић познат у народу као Мићо Мрак.
Иначе одржати ниво и квалитет по врелим августовским данима није нимало лако.
Два угоститеља скувају четири тоне купуса
Само ова двојица угоститеља сервирају близу четири тоне киселог купуса, док се прасад и јагњад припремају у складу са навалом и потребама.
“Касапи су стално у приправности, јер се изјутра коље оно што се у току дана пече. Ту смо да проценимо колико и у ком тренутку треба. На сваких три сата стижу свеже количине које се нижу на ражањ. Хигијена је увек на првом месту, “ каже Поповић.
Драгачевски специјалитети свадбарски купус и печење само од проверених и квалитетних намирница, фото: Глас западне Србије
Мрак је за тај посао ангажовао познату касапницу Нид.
“Довољно је да им јавимо и за два до три сата стиже нам свеже месо, провереног квалитета,“ каже Мрак.
Глас западне Србије