Павле већ двадесет година прави фруле од шљивиног дрвета, умилни звуци обишли читав свет 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća             

 
Павле већ двадесет година прави фруле од шљивиног дрвета, умилни звуци обишли читав свет
Trenutno na sajtu: 463       |       Podeli:
05.03.2022 | 0 коментар(а)



Краљево - Павле Обрадовић из села Чукојевац код Краљева један је од најпознатијих градитеља фрула
Павлове фруле обишле читав свет, фото: РИНА

из чије радионице је изашло на хиљаде модела овог инструмента, а умилни звуци разлежу се свим континентима. Неуморно прави фруле преко две деценије, а представљајући се на највећим српским саборима стекао је мајсторско писмо. Ипак, како каже - није свако дрво за свирало.

„Стабло шљиве, багрема или маслине може послужити као одличан материјал за прављење чаробне фруле, мада у нашем крају у равници се они теже налазе, и има их на већим надморским висинама. Показало се да најлеше звуке излазе из шљивовог дрвета. Када се фрула прави, грађа се мора извадити из самог срцета дрвета, сушити напољу на промаји, а да би се добио облик дрво се обради на стругу, и најбитније је да није сирово", рекао је за РИНУ овај дугогодишњи мајстор прављења фруле.

Павле за сваки звук и тоналитет зна која је дужина и пречник дрвета потребан и за сваки прст има стандард.

„Мора да се направи склад рупица са размером саме фруле како би тоналитет био леп, јер захтевају одређену кубатуру ваздуха. Све се ради по књизи, зна се колика рупа мора бити, рецимо за палац је 195 милиметара, ја све радим према таблици коју сам сам исписао. Свеже направљена фрула мора се два пута прокувати и то једном у маслиновом уљу, други пут у воску, како би се попуниле све поре које има, али и заштитила да потраје дуже, а остане исти звук", казао је Обрадовић

Направити добру фрулу је изузетно тежак посао, а најзахтевнији део свакако је писак који може бити од разног дрвећа али мора бити од чвора, како би био чврст као камен и потрајао много година.

„Најчешће се користи бор који је масан и никада не труне, дуговечан је. Да би се направила једна добра фрула неопходно је да прође око два дана, ја волим да кажем "две наднице", али ако имаш припремљен материјал. Мало ко зна да се фруле склапају из два дела да би могле да се штимују, када је хладно време она је тиха и оркестар не чује, ви је наштимујете, тиме је појачавате и онда је то друга прича", додао је Павле.

Дуго ће Павлове фруле и мелодије из њих задиркивати многа срца, не само ибарском долином већ широм света.

ГЗС/РИНА




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.847.292 посета
Тренутно на сајту: 464 посетилац(a)