Након домара, у клупама директори и наставници школа  

Након домара, у клупама директори и наставници школа
10.04.2019 14:41 | 0 коментар(а)Чачак - Привредна комора Србије у Центру за стручно усавршавање у Чачку одржала је едукацију за запослене у школама на тему енергетске ефикасности.
након домара, и наставници са директорима школе у клупама, Фото: РИНА

Едукација је организована  уз подршку ресорних министарстава, Сталне конференције градова и општина, локалних самоуправа и Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама“.  

У Србији се троши шест пута више енергије него у Немачкој, а 40 одсто те потрошње одлази на грејање, електричну енергију и снабдевање топлом водом стамбених и јавних зграда, међу којима су школе и обданишта. Разлози за тако велику потрошњу су неодговарајућа топлотна изолација, застарели системи грејања и хлађења и припреме топле воде, али и губици енергије проузроковани неадекватним одржавањем и управљањем.

Примери најбоље праксе развијених европских земаља указују на изузетно важну улогу коју у постизању енергетске ефикасности има информисаност и стицање нових навика домара, директора, наставника, свих запослених и деце.

Управо са тим циљем, , ПKС је организовала програме обуке за домаре школа и вртића из 20 општина и градова широм Србије, а од овог пролећа отпочела је програм едукације за запослене у школама.


Мирослав Мандић, директор Основне школе Свети Сава, Фото: РИНА

Након домара,и директори школа као и наставници пролазе обуку о енергетској ефикасности. Према речима Мирослава Мандића, директора Основне школе Свети Сава, енергетска ефикасност у школи која је стара више од једног века је изузетно лоша, док је у новијој, десетогодишњој школи, ситуација доста боља.
“ Постоје објекти на којима се може уштетдети и на тај начин допринети енергетској ефикасности,заменити столарију и урадити узолацију,али за сваки овакав подухват неопходна су финансијска средства”, каже Мандић.

У више од‭ 16 000 јавних зграда у Србији, као што су школе и обданишта, постоје велики потенцијали за уштеду енергије, и то не само кроз реконструкцију засновану на принципима енергетске ефикасности, већ и примену знања о одговарајућим начинима одржавања енергетски ефикасних система.
‭У оквиру Немачке развојне сарадње, Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ од октобра 2015. године у Србији реализује пројекат „Енергетска ефикасност у јавним зградама“. Пројекат има за циљ повећање енергетске ефикасности у јавним зградама са фокусом на 6500 школа и вртића.

У оквиру овог пројекта,‭ ‬између осталог, израђене су Национална типологија школа и Национална типологија вртића. У Националној типологији школа изнети су подаци до којих је дошао тим Београдског Универзитета након прикупљања и анализе података за неколико хиљада  школа у Србији. Узимајући у обзир њихову старост, начин градње, величину, површину, врсту прозора, изолацију и многе друге чињенице, Национална типологија школа описује пресек стварног и идеалног стање школских зграда из угла енергетске ефикасности. Такође, сврставајући их у категорије, на врло конкретан начин указује које мере реконструкције у циљу постизања енергетске ефикасности је најбоље предузети и тиме даје основу за доношење одлуке које школе, када и како реновирати.

Срђан Бошковић, енергетски менаџер града Чачка, Фото; РИНА

Срђан Бошковић, енергетски менаџер града Чачка каже да је циљ обуке да се побољша свест не само домара, већ и директора и наставника у школама.
“ Неопхпдно је прећи на енергенте који су еколошки прихватљивији,данас се школе најчешће греју на лож уље и угаљ и домари могу утицати да се смање трошкови, нпр. штедним сијалицама”, каже Бошковић.

Поред улагања у енергетски ефикасне реконструктивне мере,‭ ‬значајан фактор енергетске ефикасности је знање. Да би се улагања исплатила ваеома је важно да они који одржавају инфраструктуру, њоме управљају или је користе, познају и примењују могућности за уштеду енергије.

Управо с тим циљем,‭ ‬након обука за домаре домаре школа и вртића из 20 општина и градова широм Србије, Привредна комора Србије, уз подршку ГИЗ-а, ресорних министарстава, Сталне конференције градова и општина и локалних самоуправа, организује програм едукације на тему енергетске ефикасности за запослене у школама.
Једнодневне пилот обука за директоре и наставнике одржане су током фебруара у Kраљеву,‭ ‬Нишу и Панчеву. Пилот обукама обухваћено је 18 основних и средњих школа са територије ових градова. Након пробног периода,‭ ‬због великог интересовања, обуке су поново одржане у Нишу и Kраљеву, а током априла одржавају се у Чачку и Београду (10.априла), Апатину и Новом Пазару (11.априла), Прибоју (16.априла) и Kрагујевцу (17. и 18.априла).  

Горана Танасковић, РПК  Краљево, руководилац ОЈ Чачак

Циљ обука је да се унапреде знања и способности,‭ ‬али и промене навике, запослених у образовању у области енергетске ефикасности и тиме обезбеди примена кључних механизама рационалне употребе енергије у пракси, каже Горана Танасковић из ПКС.
“ Школе у Србији јесу старе и губи се на енергетској ефикасности, ипак су директори школа ти који одлучују где ће се и за шта средства утрошити. Постоје фондови који раде на додели средстава за енергетску ефикасност и план нам је да у наредном периоду, ПКС и град Чачак помогну да школе и предшколске установе прикупе неопходну документацију и конкуришу за средства”, каже Горана Танасковић.
Да би се полазницима пружило што више информација и примењивих идеја за рационално коришћење и уштеду енергије,‭ ‬у програм обуке укључена су и веома конкретна упутства - од тога како се правилно проветрава учионица,‭ ‬до тога колико се може уштедети ако се на крају дана искључе сви извори енергије као што су осветљење и компјутери.

РИНА, ГЗС

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PKS Kraljevo Čačak obuka direkcija edukacija privredna ušteda energetska efikasnost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 87.589.070 посета
Тренутно на сајту: 116 посетилац(a)