Пријепољска гастрономска егзотика: слатко од белог лука и зеленог парадајза, сирће од шумских јагода 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Пријепољска гастрономска егзотика: слатко од белог лука и зеленог парадајза, сирће од шумских јагода
Trenutno na sajtu: 375       |       Podeli:
26.12.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Одлука ТО Пријепоље да у склопу туристичке понуде овог краја посебно истакне
Чудесна кухиња Светлане Дивац, фото: ГЗС

гастрономску понуду показала се као пун погодак, јер Пријепоље и те како има шта да понуди.

„Они који први пут дођу у Пријепоље дуго памте шта су све видели, али и чиме су били послужени. Нас краси мултикултуралност и управо два народа, Срби и Бошњаци, који овде живе обележили су и кухињу, која је помало оријентална, помало се ослања на српску традиционалну, али има и мешања. Ново време, донело је и нове рецепте али и у њима се осећа мирис традиције, обогаћен новитетима”, истакла је директорка ТО Пријепоље Драгана Вараклић.

Прави пример за ту јединственост сигурно је и кухиња Светлане Дивац из које излазе јединствени специјалитети који су постали познати не само у нашој земљи већ и у региону.

У кухињи Светлане Дивац из Пријепоља немогуће постаје могуће, јер како другачије описати њен специјалитет који је сама осмислила.

Чувено слатко од белог лука, постало пријепољски гастрономски бренд, фото: ГЗС

Многи су до сада пробали слатко од дуња, малина, јагода па чак и од лубенице, али да ли сте икада бар помирисали слатко од белог лука? Управо то је осмислила ова вредна и спретна домаћица и како каже сви који су пробали, остали су изененађени. Ипак, тајну прављења ове необичне посластице није желела да открије у потпуности.

„Нико није веровао да је могуће направити слатко од белог лука, али сви који су пробали били су одушевљени. За многе је тај специјалитет и даље непознаница и не знају ни да постоји. Бели лук прво испечем, он се претвори у кашу, а затим све то иде у шерпу. Када се преради нема дејство лука када се испече, изгуби ону јачину и непријатан мирис, а укус му постаје фантастичан”, рекла је Светлана.

У Светланиној кухињи немогуће постаје могуће, фото: ГЗС

Тренутак када је остала без посла, натерао је Светлану да се одлучи на овај нови животни искорак. У својој кући направила је мини фабрику у којој ствара невероватне гурманске подвиге за које су убрзо чули многи. Осим слатког од белог лука, пробала је и многе друге необичне комбинације.

„Ја сам велики хедониста када је у питању храна, спојила сам лепо са корисним и сада радим оно што волим. Имамо велико имање и ја сам одлучила да узгајам воће и поврећи које нема пестицида и прскања, а и да прерађујем. Прва идеја ми је била да направим слатко од зеленог парадајиза, јер док је то код некога туршија код мене је постало необично слатко. Када сам видела да је то добро и мени се допало, кренула сам и од бундеве да направим и сви када пробају мисле да је то слатко од шаргарепе, а у ствари није, а затим сам почела једну по једну намирницу да прерађујем и претварам поврће у воће и обрнуто”, казала је Светлана из пријепољског села Дивци.

Слатко на 100 начина, фото: ГЗС

У њеним рукама, сво органско воће и поврће бива на најукснији начин спаковано у тегле, али ова Пријепољка није прескочила чак ни цвеће.

„Од цвета јоргована успела сам да направим слатко, које је одлично за организам, многи ми поново нису веровали да ћу успети, али ја се увек трудим и ако за многе производе постоји рецепт ја се трудим да додам нешто ново, чак сам стигла да направим сирће од дивљих јагода”, додала је она.

Оно што остане а да не постане слатко у Светаланиној малој фабрици, ова жена ипак не баца већ прерађује у ликере, сокове и џемове.

 

Глас западне Србије

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje gastronomija turizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.505.951 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)