Драгослав је мајстор грнчарског заната, његова дела обишла су свет 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Драгослав је мајстор грнчарског заната, његова дела обишла су свет
Trenutno na sajtu: 894       |       Podeli:
17.06.2020 | 0 коментар(а)



Ужице – За село Злакусу поред Ужица чуо је читав свет, јер вешти грнчари деценијама уназад
Драгослав је грнчар од малих ногу, фото: РИНА

од глине и калцита стварају чуда. Драгослав Никитовић (58) као и већина овдашњих мајстора занат је учио од оца и деде. Данас, нико као он не прави амфоре, скоро исте онакве какве су некада давно користили стари Грци и Римљани, за пренос уља, вина и житарица.

„Амфоре за вино су јако специфичне и много веће од обичних. Високе су скоро два метра, велике запремине, премазују се воском како би вино у њима могло да стоји. Док се граде, врло често морам да се попењем и на столицу, како би могао да дођем до врха. Доста поруџбина примам из Хрватске, они их тамо закопавају у земљу, како би вино попримило тај специфичан мирис и укус. То је далеко најквалитетније вино и достиже вртоглаво високе цене“, каже Драгослав за РИНУ.

У амфорама из Злакусе Хрвати чувају скупа вина, фото: РИНА

Амфоре прави ручно, а материјал набавља у оближњим селима Врањани и Рупељево. Све занталије из овог ужичког краја имају своју тактику и начин припреме производа од глине, а тајну како настају сва та фантастична дела, ретко откривају.

Око 16 дана траје комплетан процес прављења амфоре, фото: РИНА

„За једну амфору ми треба три пута по пола сата. Прво изградим средину, затим ручке, а онда се гради то њихово специфично шиљато дно. Онда следи сушење које траје око 15 дана и то на промаји без сунца. Кад се тај процес заврши, амфоре се пеку у специјалним пећима за керамику, око десет сати. Тек онда су оне спремне за продају. Сваки занатлија има неки свој начин и зато никад нећете видети два потпуно иста производа од различитих мајстора“, рекао је грначар из Злакусе.

Амфоре Драгослава Никитовића познатијег као Бибило, обишле су цео свет. Бројни путници намерници дођу до куће овог мајстора чак издалека, како би у своју земљу понели ово необично дело. Осим што их купују да би у њима чували вино, наши људи из дијаспоре врло често их користе како би украсили своја дворишта.

Амфоре из Злакусе обишле су читав свет, фото: РИНА

„Купац из Црне Горе своју амфору је чак ставио у море, како би добила ту неку жељену ноту“, открио је Драгослав.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice zlakusa grncarija amfore

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.055.179 посета
Тренутно на сајту: 895 посетилац(a)