Вечерас Гоци бенд и најбољи свадбарски купус код Аца Попа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вечерас Гоци бенд и најбољи свадбарски купус код Аца Попа
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
08.08.2018 | 0 коментар(а)



Гуча – Једна песма вели - „Ко је ноћи провео у Гучи, могао је свашта да научи” - па ако је та теорија поуздана онда је

Ацо Поповић свезналица. Овај угоститељ из Горње Горевнице већ 35 година ради на драгачевским саборима и онда се једноставном рачуницом долази до податка да је у светској престоници трубе 2.500 пута дочекао зору на ногама.

„Додајте још десетак уранака за ову годину”, каже у шали чувени шатраџија.

Овде се обрео први пут као дечак, конобар под шатром „Код Шора”. То бејаше у оно доба познати кафеџија из Љубића, Миодраг Петровић Шоро, али ће мало који сабораш данас погодити где је држао шатру у Гучи. Ево: прекопута дома Културе, на углу, где су последњих деценија трговачке тезге.

А Поповић већ десет лета разапиње арњеве на левој обали Бјелице, код новог моста у Кривој бари, и не одриче се тог положаја ни ове године.
„Почећемо да радимо већ 8. августа, дан уочи отварања 58. Сабора и тада ће свирати „Гоци бенд”. Остали дани припадају трубачима”, каже Поповић за Глас западне Србије.

Он је већ довео део екипе у Гучу – његова постава има укупно 30 људи – јер ваља припремити еспап за увек гладне и жедне сабораше. Поповић већ годинама посебну пажњу посвећује припремању хране испод сача, којој не може да одоли ни сит ни гладан. Како ће та понуда изгледати ове седмице у Гучи?

„У сачевима припремамо јагњетину, телетину, кромпир и пасуљ. Подразумева се да ће са мангала увек пристизати вруће печење – јагњеће по 1.600, прасеће за 1.200 динара. Порција свадбарског купуса је 300 као и кромпира испод сача, мућкалица је 400, а хајдучки ћевап 2.000 динара килограм. Цене пића одредићемо колико сутра”, каже Поповић.

Он је, иначе, пет пута побеђивао на „Купусијади” у Мрчајевцима, такмичећи се у кувању свадбарског купуса са ђаконијама, добио звање мајстора у том послу и, као најбољи од оснивања купусног сабора у најучувенијем селу Шумадије, нема више право да се такмичи. Једаред је победио и на „Роштиљијади” у Лесковцу, али и даље мора да се такмичи у једној важној дисциплини. Мора, квалитетом услуге и понуде, да брани звање најдуговечнијег шатраџије којег је Гуча имала. Само људи који се баве овим занатом знају колико је тешко однекуда донети и поставити кафану која ће радити неколико дана, све то спаковати и вратити одакле је донето, испоштовати и госте и раднике, и већ колико сутра кренути на нови народни скуп, сабор, сајам или вашар.

Глас западне Србије жели Ацу Поповићу, као провереном пријатељу наше редакције, берићетну годину. Макар, због тога, попили по пиво.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.476.755 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)