На Сајму локалне хране представљен велики број домаћих производа из Моравичког округа 



 


На Сајму локалне хране представљен велики број домаћих производа из Моравичког округа
04.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Сајам локалне хране отворен је јуче у холу Културног центра Чачак на коме су учествовали произвођачи и прерађивачи хране са територије Моравичког округа
Фото: Глас западне Србије

који своје производе излажу у Моравском маркету. Сајам локалне хране један је од активности пројекта Подршка локалном малом бизнису који реализује Пословно удружење послодаваца Унија Чачак 2000 са партнерима Форумом привредника Чачка и Удружењем "Локална акциона група Чачак - Горњи Милановац".

 

Фото: Глас западне Србије

Да производња чколаде може бити озбиљан породични бизнис потврдују Шишовићи који веч две године производе омиљени слаткиш који је квалитетом и укусом већ освојио тржиште.

„Сада радимо производњу млечне чоколаде која иде од какао зрна до готове чоколаде, у наредном периоду ћемо покушати да произведемо и црну чоколадуö, рекао је Превислав Шишовић, Шилтон чоколада Чачак.

За оне који прерађују воће попут Јулке из трбушана сок од зове увек је добитна комбинација.

„Сок од зове се много тражи и узима, пију га најчешће због плућа”, рекла је Јулка Арсовић из Трбушана.

Највеће количине млека од 15 музних грла Тешићи из села Доња Врбава код Горњем Милановца искористеза производњу качкаваља за чији квалитет су заслужне мале тајне великих мајстора.

„Важно је пре свега добро млеко и наравно има свакако нека тајна, за саму производњу је задужена свекрва, а ја се бавим маркетингом и воћним производима”, рекла је Снежана Тешић из Доње Врбаве.

Фото: Глас западне Србије

Удржења жена попут „Евгенија” из Јежевице неизоставне су на оваквим манифестацијама које имају за циљ да мала газдинства врате у маркете.

„На овај начин ми подржавамо себе, али и друга газдинства која се боре да опстану данас, да оно што произведу могу и да рекламирају и пласирају, да се купци упознају са оним што ми радимо. Ту има и џема и слатког, има зимнице, ајвара, паприке, али има и доста рукотворина, свега онога што се производи код нас на газдинству”, рекла је Наташа Вујашевић.

Наташа Вујашевић из Удружења жена „Евгенија” Фото: Глас западне Србије

Поред залеђеног воћа Бојовићи ће ускоро добити и декларацију за своје производе од Моравки чиме ће омогућити да произвођачи у маркетима имају прилику да пазаре неки од сухомеснатих произовода из њиховог газдинства.

Горан Бојовић из Брезовица, Фото: Глас западне Србије

„Важно да је Моравка заживела на нашим тереним, једини имамо преко 3000 уматичених у Србији и тиме што је држава дала субвенције на узгој и матичење и 27.000 по грлу ми смо дошли до тог броја да је народ почео да их гаји. Само гајење потискује и прераду, време је дошло да морамо да прелазимо из једне делатности у другу. Наши потрошачи ускоро ће производе из нашег газдинства моћи да купују у маркетима и надам се да ће бити задовољни”, рекао је Горан Бојовић из Брезовица.

Тијана Матић из Косјерића једина је која се на сајму представила само са једним производом неизоставним на домаћим трпезама, пројиним брашном из дедине воденице.


Тијана Матић из Косјерића, Фото: Глас западне Србије

„Дедина воденице у свом називу има један бројку 1892 и то је једна важна ставка, то значи да меље на традиционалан начин већ 130 година. Мељемо на традиционалан начин од целог зрна кукуруза, на поточари и то је начин да се у потпуности сачува нутритивна вредност сировима коју мељемо”, рекла је Тијана Матић из Косјерића.

Фото: Глас западне Србије

Сајам хране од изузетног је значаја пре свега за малде који схватају значај узајамне сарадње.

„Оваква изложба хране јако је потребна, не само да се Чачани упознају са понудом која постоји у њиховом граду, већ и да се склопе сарадње између нас угоститеља и домаћих произвођача”, рекла је Марија Ерић, из Етно куће Ерић из Мрчајеваца.

Фото: Глас западне Србије

„Дошло је доста угоститеља које смо днас упознали и са њима склопили нека пријатељства и вероватно ће бити нека нова сарадња”, рекао је Вукашин Глишић млекара Сувобор.

„Цела идеја и концепт пројекта и све кативности уциљу су промоције и повећања видљивости наших локалних производјача и сугерисања нашим суграђанима да ако имају могућност да увек бирају локалне и домаће производе јер су здравији, ручно рађени”, рекао је Недељко Радуловић, менаџер Удружења ЛАГ.

 

 

ГЗС

 








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak sajam hrane

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.164.450 посета
Тренутно на сајту: 127 посетилац(a)