Са производњом брашна почели су давне 1992. године када су закупили задружни млин у Прањанима. Убрзо, 1994. узградили су нови млин у Коштунићима. Погон у новом објекту поче је са радом 6. септембра 1996. године.
Контрола квалитета је део процеса који се развијао паралелно са целокупним развојем. А и те како су се ширили, тако 2001. се гради магацински простор и пословна зграда. Први силоси ничу 2003. године и то су први силоси на територији општине Горњи Милановац.
Проширење капацитета силоса је реализовано 2007. године и подигнут је на ниво од 5000 т складишног простора. Реконструкција млина и проширење капацитета производње на 100 т/дневно реализована је 2009. године.
Један од најзначајнијих технолошких поступака у процесу прераде пшенице представља припрема пшенице за млевење. У оквиру овог одељења разликују се фазе компоновања млевне смеше, издвајања примеса, хидротермичка припрема зрна за млевење и завршна површинска обрада зрна.
Поступак припремања млевне смеше остварује се унутар силоса за жито у који може бити допремљано више врста пшенице са различитим технолошким својствима. Након утврђивања оптималних односа партија пшенице, а што се изводи у лабораторији подешавајући оптимална технолошка својства млевне смеше, пшеница се упућује у поступак прераде.
Поступак прераде пшенице представља комплексан поступак селективног уситњавања које се наизменично у више фаза смењује са поступком разврставања млива по крупноћи и квалитету.
Брашно као вредан производ млевења зрна, користи се за производњу хлеба, тестенине и кондиторских производа. Прехрамбена вредност брашна и производа од њега одређује се хемијским саставом, а такође и квалитетом готових производа добијених од њега, а што све скупа зависи од технолошких својстава зрна и организације технолошког поступка у млину.
Подаци о саставу пшенице говоре о прехрамбеној вредности пшеничног брашна. У њему су садржане важне градивне компоненте, а такође и многи витамини и минерали.
У циљу унапређења квалитета производа Чековића млин константно улаже у нове технологије. Најновија савремена лабораторија омогућава анализу и праћење свих процеса производње.
У понуди поред брашна типа 400, 500, 850 и 1100 имају и пица брашно, брашно од целог зрна пшенице, бело пројино брашно, жуто пројино брашно, ражано и хељдино.
ГЗС