Повртари загревају куће, али и пластенике 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Повртари загревају куће, али и пластенике
Trenutno na sajtu: 530       |       Podeli:
11.01.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Ниске зимске темепратуре нису изненадиле чачанксе повртаре, који су се побринули да загреју
Пластеници се греју на дрва и на плин, фото: РИНА

своје домове, али и пластенике. Бранко Робајац из села Пријевор на површини од 50 ари поставио је 15 пластеника у којима се налазе засади зелене салате, спанаћа и парадајза. Читава његова породица живи од ове пољопривредне производње, зато вредни домаћин ништа не препушта случају.

„Ко се озбиљно бави овим послом не може дозволити да му род и приход зависи од мраза. Мораш бити спреман на све временске услове и уложити у систем за грејање да се поврће не би смрзло. Јер уколико се то деси – оде сезона и остасмо празних новчаника”, каже Бранко за РИНУ.

Како каже, од грејања на струју се одустало јер није дало добре резтултате, а прилично је скупо, тако да се прешло на ефикснији и профитабилнији извор енергије.

Бранко Робајац, повртарсрвом се бави неколико деценија

„Поставили смо цеви и котао који ложимо на дрва, на тај начин топлота долази до биљака. То је најрентабилнији начин грејања и не само дасе исплати, већ је лакше тако радити, а температура може да се намешта по потреби”, рекао је овај повртар

И Бранкови рођаци из истог села одлучили су се за пластеничку производњу. Милан Робајац користи плин да би сачувао зелену салату на ниским темепературама.

„За време највећих мразева од 23 сати увече, па до седам ујутру укључимо два плинска топа и то буде довољно да биљке сачува од мраза”, изјавио је Милан.

Различите сорте воћа и поврћа различито прихватају ниске темепературе, зелена салата трпи до минус осам степени, док је парадајз још осетљивији.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.426.978 посета
Тренутно на сајту: 531 посетилац(a)