има
значајна антитуморска својства
Бројна
истраживања, пре свега у Кини и Јапану,
потврдила су да шумска гљива ћуранов
реп (coriolus versicolor) има лековита својства
па се примењује у лечењу неких врста
канцера и јачању имунитета. Наводећи
ове чињенице, Јелена Пантовић, асистент
на Агрономском факултету у Чачку, додаје
да у нас није раширена традиција коришћења
ове печурке, иако се често може уочити
на трулим пањевима, који су њен домаћин.
- Савремена
испитивања на Далеком истоку усмерена
су на утврђивање да ли ћуранов реп, по
свом хемијском саставу, може бити
примењен у превенцији и лечењу још неких
болести. Пошто је број оболелих од
канцера у сталном порасту и често долази
до пада имунитета због данашњег начина
живота, очекују се нова испитивања о
активностима гљиве. Пре свега, због све
доказане отпорности појединих сојева
микроорганизама на антибиотике, који
се често примењују у лечењу многих
болести – каже Јелена Пантовић за
„Политику”.
Јелена Пантовић, фото: Г. Оташевић
Она
објашњава да ћуранов реп, због чврстог
плодоносног тела, припада нејестивим
гљивама. У кинеској медицини користи
се, као терапија, у облику концентрата
у праху или екстракта у врелој води.
Екстракт се узима као пиће, док се сушењем
гљиве добијају прах, односно грануле
које су много практичније за употребу
и транспорт.
- Из ове
гљиве изоловани су полисахариди за које
је доказано да су биолошки активне
материје. Мицелијум гљиве садржи две
најзначајније биоактивне компоненте,
полисахарид крестин (ПСК) и полисахарид
пептид (ПСП). Али, и полисахарид кориолан
за који је доказано да има високо
антитуморско дејство.
- Термин
versicolor, дакле вишебојан, указује на то
да боја печурке може да буде веома
различита. Њено тело је у облику лепезе
и расте у прекривајућим бокорима, током
читаве године, на трулим пањевима и
опалим гранама листопадних шума. Горња
површина печурке налик је сомоту са
комбинацијом више боја, зелене,
тамнозелене, сиве, црне, црвенкасте,
браон, тамносиве и боје рђе. Шешир је
раван, ширине од 2 до 10 центимета а месо
дебело од једног до три милиметра, без
изразитог мириса, благо слатког укуса.
Јелена
Пантовић напомиње да се препарати
припремљени од ћурановог репа примењују
код реуматизма, грипа, херпеса, канцера
и пада имунитета, пошто активирају
ћелијску одбрану и поспешују производњу
лимфоцита, моноцита, макрофага, ћелија
коштане сржи и ћелија које убијају
канцерогене.
-
Иако је чест становник наших шума, ову
печурку у Србији нико нити организовано
бере нити откупљује. Ретко се помиње и
у нашој народној медицини, међу мелемима
или намирницама. Ваљда због тога што
мора претходно са се меље или на други
начин уситни. Штета, јер је ћуранов реп
осведочени заштитник људског здравља
– истиче Јелена Пантовић.
Наша
саговорница, иначе, припрема докторску
тезу на тему справљања шљивове препеченице
са додатком екстракта ћурановог репа.
Г.
Оташевић