Будите део Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву  
Будите део Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву
07.05.2021 | 0 коментар(а)Краљево - Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву је државни факултет са традицијом у образовању инжењера дугом 60 година.

Настао је из потребе привреде у окружењу као одељење Машинског факултета из Београда. Данас је то самосталан факултет који припада Универзитету у Крагујевцу и на коме се изводе акредитоване академске студије машинства, грађевинарства, а од прошле године, и студије инжењерства заштите на раду. Трендови показују да ће потреба за инжењерима заштите на раду расти услед усклађивања законске рагулативе са прописима Европске уније, што је био и кључни разлог акредитације овог новог студијског програма на факултету.

 

На студије машинског инжењерства, ове године Факултет уписује 80 буџетских студената. На Факултету се реализују сва три нивоа студија: четворогодишње основне студије, мастер студије које трају једну годину и докторске студије у трајању од 3 године. Пратећи трендове и потребе тржишта развијена су 4 модула за које се студенти опредељују при упису мастер студија: Пројектовање у машиноградњи, Производно машинство, Аутоматско управљање и флуидна техника, и Енергетика и заштита животне средине. Од ове године студије се реализују по новој акредитацији коју карактеришу усклађивање наставних програма са потребама привреде, узимајући посебно у обзир сугестије највећих послодаваца у окружењу и велика изборност предмета која омогућује студентима усавршавање у жељеном правцу.

Студије грађевинског инжењерства и инжењерства заштите на раду реализију се као заједнички студијски програми са  Факултетом техничких наука из Новог Сада. Прве три године основних академских студија реализују се у Краљеву а свршени студенти стичу звање инжењер грађевинарства, односно инжењер заштите на раду. Након тога, студенти могу наставити студије у Новом Саду без полагања разлике испита, са потпуно истим правима као да су студирали на Факултету техничких наука. При упису четврте године студенти грађевинског инжењерства могу изабрати један од три смера: Конструкције, Хидротехника или Путеви, железнице и аеродроми. Вежћ неколико генерација студената грађевине је веоме успешно наставило студије у Новом Саду. Најбољи међу њима су сада и запослени на нашем факултету. Студенти инжењерства заштите на раду при упису четврте године бирају између инжењерства заштите на раду и инжењерства заштите животне средине. Ове године, на студијске програме грађевинско инжењерство и инжењерство заштите на раду уписује се по 40 студената на терет буџета.

Инжењери свих струка данас су све траженији и све боље плаћени. Статистика Националне службе за запошљавање показује да је највећа потражња од стране послодаваца (за високообразоване), у прошлој години била за дипломираним и мастер инжењерима машинства, а после тога следе ИТ сектор, електротехника и грађевинарство. Такође, према односу броја пријављених кандидата по радном месту, после ИТ сектора најмање пријављених је машинских инжењера.

Ово потврђује и велики број уговора о пословно-техничкој сарадњи, које је факултет потписао са компанијама у окружењу. Неке од њих су  LEONI и MAGNOHROM који послују у Краљеву, Inmold из Пожеге, Cooper Tire, Аtrikod и Kromberg & Schubert у Крушевцу,  Siemens Mobility d.o.o. и MIND group који послују у Крагујевцу, итд.  Да би на време обезбедили најбоље инжењере компаније су почеле са стипендирањем наших најбољих студената и плаћеним студентским праксама, јер велики број студената већ на четвртој години студија добија запослење. Наши студенти мастер студија углавном завршавају студије уз посао.

 https://www.mfkv.rs/vesti-studentske/na-pravom-koloseku

Имајући у виду да се у граду Краљеву развијају компаније које имају потребе за високо образованим кадровима у подручју информационих технологија, а да се занемарљив број студената који заврше те врсту студија у другим градовима враћа у Краљево, факултет је започео припреме за акредитацију четвртог студијског програма, управо у области информационих технологија. Планиране су трогодишње основне студије, чији је наставни програм тако креиран да омогући наставак образовања на другим факултетима нашег Универзитета, на програмима Информационих технологија.

 https://www.mfkv.rs/vesti-fakultet/poseta-rektora-i-prorektora-univerziteta-u-kragujevcu

Од данашњих инжењера се очекује познавање рада у више софтверских пакета за пројектовање, прорачун и анализу. Факултет континуирано прати развој врхунских софтверских пакета из области машинства и грађевинарства и кроз наставни процес активно едукује студенте за рад у софтверима као што су: Autodesk, SolidWorks, Ansys, CGSPlus, Axis, Sap, Matlab и др. Факултет поседује едукационе лиценце свих софтверских пакете у којима изводи наставу и прилагођава се потребама привреде увођењем нових софтверских решења  у наставни процес.

Релативно мали број студената на факултету омогућава велику флексибилност и потпуну посвећеност студентима. Студенти су на вежбама подељени у мале групе, што им олакшава процес учења и ствара добру атмосферу за рад. Професори и асистенти су увек доступни за сва питања, недоумице и додатна објашњења, како у току, тако и ван наставе. Свршени студенти често истичу однос наставника према студентима као најјачи утисак током студирања у Краљеву. У условима пандемије, претходне и ове године, доступност наставника и асистената за све врсте консултација и договора дошла је још више до изражаја, јер су се и наставници и студенти врло брзо прилагодили  размени информација путем платформе Microsoft Teams.

https://www.mfkv.rs/zasto-studirati-fmg

https://www.mfkv.rs/studiranje/office365-portal

 

Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву учетвује у програму Erasmus+ кроз пројекте које припрема Универзитет у Крагујевцу, али и кроз пројекте које припремају наставници, сарадници и студенти Факултета. Основу програма чини стипендирање мобилности студената и наставника. Велики број наших студената у протеклим годинама је учествовао у овим програмима размене и њихова искуства су непроцењива. Најчешће су мобилности студената у трајању једног семестра током којих студенти осим стицања нових знања на другим универзитетима у Европи, имају прилику да се упознају и са различитим културама и људима из свих крајева света. Наш факултет је међу водећим институцијама у Србији по броју студената који су учествовали у програмима размене у односу на укупан број студената. Чак и ове године коју је обележила пандемија наши студени су учествовали у разменама.

https://www.facebook.com/Fakultet.za.masinstvo.i.gradjevinarstvo/posts/1248356535562785

https://www.mfkv.rs/studiranje/erasmusplus

 

Знања стечена на овом факултету су одлична основа за грађење инжењерске каријере, слажу се и наши бивши студенти и њихови садашњи послодавци.

 

У жељи да студирање буде доступно свима који имају жељу за стицањем знања, Факултет посебно помаже студентима прве године, тако што сви студенти који упишу факултет на терет буџета у првом уписном року, а који живе ван територије града Краљева, без обзира на просек оцена и просек примања у домаћинству, добијају смештај у студентском дому. Студентски дом са модерно опремљеним трокреветним собама са купатилом, читаоницом, ТВ салом, рестораном и прикључком на академску интернет мрежу налази се у непосредној близини факултета. Трошкови смештаја у студентском дому са три оброка у студентском ресторану износе укупно  6400 динара месечно.

 https://www.mfkv.rs/studentski-dom

 

У годишњим сусретима студената машинства под називом Машинијада као и сусрета студената грађевинарства под називом Грађевинијада, студенти Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву активно учествују и остварују изузетне резултате како у такмичењима знања тако и у спортским надметањима.

 

Поред учешћа на поменутим такмичењима, наши студенти у сарадњи са Факултетом сваке године организују и Међународни студентски симпозијум „СРМА“, који има за циљ презентацију радова из свих научних области и остваривање контaката и познанстава између студената из земље и инoстранства.

Поред учења, наши студенти налазе времена и за спортске активности па тако активно учествују и у универзитетском такмичењу под називом „Куп ректора“ у следећим дисциплинама: мали фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, стони тенис, стрељаштво и шах. Остварени спортски резултати сврстали су наше студенте у сам врх универзитетског спорта.

Наравно, не треба заборавити ни студентски живот. Оно што Краљево највише издваја од других градова су његови гостољубиви и срдачни људи о чему понајбоље сведочи и мото нашег града: “Нама добро, а никоме зло”. Велики број културно – историјских локалитета и излетишта у околини града, као и установа културе у самом граду, пружају студентима могућности за богат друштвени живот. Не треба заборавити ни три реке, шеталишта као ни велики број кафића који ће са свим претходно наведеним учинити да студирање у Краљеву буде незаборавно искуство.

 

Упиши ФМГ Краљево и студирај краљевски.

 

Више информација на https://www.mfkv.rs/upis-na-fakultetПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 129.994.870 посета
Тренутно на сајту: 206 посетилац(a)