и произвођаче воћа са територије Бајине Баште.
Наиме, од 1. децембра кренуће са потписивањем уговора са својим произвођачима, а погон за сушење воћа у Бајиној Башти кренуће са радом већ од наредне године, најавио је Раде Љубојевић власник компаније. Због коронавируса радови на погону су пролонгирани, али ће овај процес сушења воћа стартовати већ у јануару, каже он.
Иначе, фирма Sirogojno Company послује већ 30 година у области продаје замрзнутог воћа и поврћа, постижући велики успех пре свега на светском тржишту. Тренутно има око 2.000 коопераната углавном са подручја западне Србије.
Од једне мале фирме постали смо један од највећих извозника замрзнутог воћа у Србији, а од скоро и сушеног воћа, каже Љубојевић и додаје да је начин на који они суше воће једини у Европи: Постоје и други погони лиофилизација у Србији, али ово је један веома специфичан начин сушења воћа и једини у Европи. Квалитет тог воћа које ми сушимо издваја се од других по томе што комплетан укус воћа остаје у том сушеном воћу.
Годишње се на светско тржиште пласира око 20.000 тона замрзнутог воћа и поврћа, пре свега у западну Европу, Америку, Канаду, Аустралију, Јапан.
ГЗС / Е капија