Са око 2000 стабала, Хаџалић је ове године произвео близу 20 тона јабуке, од чега је половина „завршила“ у казанима.
Уваривање сите у пријепољском крају дуга је традиција која се из неког разлога није селила, па је овај производ још увек неистражена посластица која се одомаћила на овом простору захваљујући различитим аутохтоним сортама попут арапске, кисељаче, колачуше, јечменке, дивљаке, стамболке, бечамица, буздованице и шаренике, а према Рифатовим речима није свеједно од којих се сорти јабуке или крушке цеди и уварује сита.
,,Сита је кувани сок од јабуке или крушке и без додавања конзерванса има неограничени рок. Најукуснија се спрема у Хисарџику и то најчешће од сочних беговача, шареника или бедрика. Најтраженија је најслађа, али и као и мајхосли и кисела. За сто литара сока потребно је око 300 килограма јабуке или крушке која се кува најмање 10 сати и добије се 10 литара сите”, каже Рифат Хаџалић.

Рифат Хаџалић, фото: ГЗС
Некада се сита, спремала уз помоћ веома примитивних алатки, такозваног „тијеска“ и „ступе“, којима се воће „тукло“ и цедио сок. Данас се користе и новије сорте воћа, а сам поступак се се није битније променио, осим што су руке и старе алатке замениле савременије справе и машине.
Хаџалић ситу у етикетираној стакленој амбалази продаје преко свог пољопривредног газдинства, а најчешћи купци су Пријепољци расути по свету којима овај производ буди сећање и носталгију.
Служи се као посластица након доброг ручка, а најукуснија је у комбинацији са несланим кајмаком којим се „покрива“. Домаћице је користе и као додатак у спремању слаткиша, а народ познаје и њена лековита својства.

Сита, тврде, крепи организам и враћа снагу. Подједнако је добра за младе и старе, јер регулише ниво холестерола.
Сита се нашла и у понуди туристичких центара западне Србије које кроз Планински доручак туристима нуде јела која по својим састојцима задовољавају критеријуме исправности, безбедности и порекла производа. У конкуренцији 300 производа за које су рађене анализе на Пољопривредном факултету у Новом Саду, сита из Пријепоља се по свом квалитету нашла на првом месту.
Глас западне Србије