Новопазарске пите и мантије на менију председника и амбасадора 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Новопазарске пите и мантије на менију председника и амбасадора
Trenutno na sajtu: 766       |       Podeli:
11.10.2021 | 0 коментар(а)



Нови Пазар – Готово је незамисливо отићи у Нови Пазар а не пробати чувене пите и мантије



које су због старе рецептуре од 2012. године уврштене у национални регистар, односно у листу нематеријалног културног наслеђа Србије. Тајна добрих пита и мантија је, кажу у Новом Пазару, у аутентичном рецепту, вештим рукама и квалитету намирница од којих се праве.

Пите и мантије су незаобилазна јела на софрама у овом делу Србије а састојци за јуфку (кору) су крајње једноставни.

„Да би се умесила јуфка за питу потребна је вода, со, брашно и то је то, од давнина је то један те исти рецепт”, каже Мурафка Гуџевић која је вештину развлачења теста научила још као девојчица.

Веште руке Мурафке Гуџевић умесиле су на хиљаде пита, фото: ГЗС

Веште руке новопазарских жена за трен ока развију јуфку дебљине листа папира, али за овако нешто потребна је вештина, али и искуство.

„Тајна је у вештим рукама, умеће се преноси са колена на колено, али важна је и љубав према ономе што се ради,” каже Јасмин Дервишнуровић у чијој се пекари више и не броји колико се стотина плехова са питама дневно испече и прода.

Пита спремна за печење, Фото: ГЗС

Пита има разних, праве се од кромпира, сира, тикве, али најтраженије су од спанаћа, а за све важи да намирнице морају бити свеже и квалитене.

Јасмин Дервишнуровић, Фото: ГЗС

„Тај императив наследио сам од свог оца који се такође бавио овим послом и који ми и данас помаже, док је он жив његова ће бити последња. Он је и данас задужен за набавку, на пијацу купује најквалитетнији спанаћ, има произвођаче који само за њега, саде и беру. Такође, купују се и најквалитетнија јаја и брашно и кад све то заједно скупиш и испечеш у бакарном плеху добијеш квалитетан производ и најбољу питу на свету”, истиче Дервинуровић.

У његовој пекари дневно се произведе више од 10 000 мантија, а пите више нико и не броји. У производњи ових специјалитета ради 26 вештих жена којима треба мање од пет минута да јуфку за питу развију, нафилују и ставе у плех.

У Јасминовој пекари произведе се преко 10 000 мантија, фото: ГЗС

„Не могу да стигнем да избројим, али знам да од када се плех извади из пећнице и спусти у продају највише пет минута прође и већ је продато”, прича овај млади човек који истиче да никада у животу није пожелео да ради нешто друго.

Јасминовим питама и мантијама није одолео ни председник Вучић, фото: принтскрин

Јасминове пите и мантије служе се по амбасадама, дипломатским коктелима, у најексклузивнијим ресторанима и хотелима, а у њихов квалитет уверио се и председник Србије Александар Вучић. У његовим специјалитетима уживају сви од најмлађих до најстаријих, а његово гостопримство прочуло се надалеко, јер је увек расположен и за шалу, али и за разговор, а о свом хуманитарном раду не жели да говору, јер како каже све што је урадио било је од срца а не због рекламе.

„Бољих пита у Пазар нема”, фото: ГЗС

„Има ли боља пита у Пазар?”, пита кроз шалу Јасмин своје муштерије, које се као на траци смењују у његовом локалу, а одговор је углавном исти „боља, укуснија вала нема, квалитет на првом месту”, кажу задовољне муштерије.

 

Глаас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


novi pazar pite mantije jasmin dervisnurovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.029.646 посета
Тренутно на сајту: 767 посетилац(a)