издвојити и до 2000 динара, док је за прасеће цена нешто нижа.
Становници града на Морави сагласни су да су цене доста скочиле у односу на прошлу годину, али ипак празнична трпеза за Васкрс мора бити припремљена.
Ненад Петронијевић Фото: ГЗС
Ипак они који имају јагњад у својим торовима како кажу немају рачуницу да их продају по тренутној цени, па ће по свему судећи овог Васкрса јагњад бити поштеђена, а цех це наплатити прасићи.
„Све је мање оних који се баве сточарством бар овде код нас у селу, око оваца има доста посла, јагње рецимо мора да поједе пуно концентрата да би достигло неку килажу од око 30 кила за два месеца, минимално. Рачуница је прилично лоша, с обзиром да је сада је све поскупело, жито, концентрат, а цена живе ваге је 400 динара”, рекао је Ненад Петронијевић из чачанског села Риђаге.
Угоститељи ипак све наде полазу у првомајске празнике очекујући да ће продаја печења тада бити боља.
Здравко Дракул Фото: ГЗС
„Ово је сада све дискутабилно како ће и шта бити после ове кризе, до сада је око празника продаја печења била добра, па то очекујемо и за Првомајске празнике посебно због туристичке понуде у нашој околини”, рекао је Здраво Дракул чачански угоститељ.
Уобичајна пракса је да цене живе ваге свиња и оваца скачу пред празнике, ове године и све друге намирнице скупље су него лани, ипак у данима пред Васкрс пуне су и пијаце и маркети.
ГЗС