а козарство је постало уносан посао. То најбоље показује и пример седмочлана породица Фазлић из Милешеве код Пријепоља која је овом граном пољопровреде почела да се бави сасвим случајно, а касније је то прерасло у озбиљан посао. Два јаререта које су најмлађи чланови породице добили на поклон требало је хранити, па су одлучили купити и једну козу, а туристи који овде често свраћају били су заслужни за идеју која ће их довести до озбиљних резултата.
Фото: РИНА
„Видео је народ те козе и често су свраћали да питају имате ли козјег млека, сира и сурутке на продају. Ми смо их враћали са одговором да немамо и не производимо. Међутим, када смо увидели да код нас свраћа велики број људи управо из тог разлога, помислили смо ајде зашто да не и наше стадо проширили на још три козе”, казала је за РИНУ Самира Фазлић.
Природно окружење у близини манастира Милешава у коме ова породица живи идеално је за испашу коза, којима је трава основна храна.
Фото: РИНА
„Доста више дају млека, чак више и витамина има у овој зеленој трави, зими једино што им дајемо мало сена, кукуруза и жита и показало се да такав избор хране даје одлчан квалитет козјег млека. Козје млеко је веома хранљива и квалитетна намирница, препуна битних витамина и минерала, а потражња за њим је и даље велика. Колико год да помуземо, све се прода”, каже Санира.
Фазлићи су хоби и заљубљеништво у козарство, неслутећи претворили у бизнис, а сада њихови обори броје преко 60 грла алпино сорте. Вредни домаћини су зараду од продатих производа улагали у опрему и градњу новог музилишта и стаје.
„Све што зарадимо улажемо у унапређење производње, у простор где ће козе боравити зими, млекар и у менахизме који су нам неопходни за мужу. Сада имамо капацитет муже да у истом тренутку помуземо 25 коза, али планирамо да још више проширимо, а уједно и себи да олакшамо”, рекао је Есед Фазлић.
Фото: РИНА
Самира је брзо увидела да је добра зарада и од прављења млечних производа, па је засукала рукаве и упустила се у производњу младог сира и сурутке и то од невареног млека.
„Млеко додатно прерађујемо, прослеђујемо на цеђење и док се није охладило ја га усирим. Такође сурутка не провире јер нема потребе, тако не добија било какав шмек а нема ни бактерија, све мора бити проверено”, додала је она.
Фото: РИНА
Када као код ове породице слога кућу гради, тријумф је загарантован. Тајна успеха Фазлића је у томе што у овом послу учествуују сви, од најмлађих до најстаријих, а Самира је покретачка снага која их мотивише.
РИНА/ГЗС