Замирисале црвене паприке: Српски ајвар од слоновог ува у пет корака 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Замирисале црвене паприке: Српски ајвар од слоновог ува у пет корака
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
21.09.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Ово је време кад бројна дворишта широм Србије миришу на паприку.
Најважније је добро испећи паприке, фото: РИНА

У великим шерпама крчка се домаћи ајвар и спрема зимница. Породица Станојевић на време је почела са припремама, тако да је у њиховом домаћинству већ направљен поприличан број тегли које се црвене, а домаћица Радовина открива тајну спремања овог традиционалног српског специјалитета.

Радовина је мајстор у спремању ајвара, фото: РИНА

“Паприка се прво добро опере и оцеди, а онда се креће на печење, то је најважнији корак”, каже Радовина.

Управо за тај најбитнији сегмент изабрали домаћина куће, седамдесетпетогодишњег Милована који ни сам није знао како се ту нашао.

“Случајно сам у овој комбинацији, данас ми је ово припало, али ево жене кажу да сам најбољи у томе. Паприке су перфектно печене, а касније иду на љуштење, па млевење”, рекао је Милован кроз осмех у изјави за агенцију РИНА.

Милован најбоље пече паприку, фото: РИНА

У сваку теглу уткано је два дана стрпљивог рада, а од 17 килограма паприке направи се девет тегли ајвара – благог или љутог, зависи од жеља укућана.

А поред Радовине и Милована рукаве су заврнули и пришли шпорету и остали чланови породице Станојевић, а снајка Гоца задужена је за пржење.

“Тај процес траје два сата, а да би знали кад је завршено потребно је кад провучемо кашику кроз шерпу да се види дно, тад са сигурношћу знамо да је ајвар готов”, изјавила је Гордана и каже да су паприка и бели лук главни састојци, али да домаћице додају још доста тога како би овај како га још зову, српски кавијар, био још укуснији.

Домаћице спремају ајвар, фото: РИНА

“Стављамо патлиџан, љуте папричице, разно зачинско биље, ко како воли. Врло је важно каква је паприка, од које је сорте, па су најбоље  оне зване слоново уво, највеће и најмеснатије црвене.”, каже Гоца.

Међутим, сви се слажу да је основни састојак сваког ајвара труд и стрпљење, а како кажу Станојевићи јако је битно да се кува и на чувеном смедеревцу, јер ватра нигде не гори као у њему.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC AJVAR PAPRIKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.518.853 посета
Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)