Стевановићи производе органску храну, јер здравље је најпрече 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Стевановићи производе органску храну, јер здравље је најпрече
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
26.06.2022 | 0 коментар(а)



Ужице – Да су боље економске прилике у земљи, Стевановићи из Волујца код Ужица би још више уновчили свој рад на имању на коме се баве

органском производњом. Но, ни овако се не жале, најпрече им је да се хране здраво. У пластенку дугом 30 метара парадајз и паприка, на 10 ари врта под отвореним небом кромпир, зелена салата, пасуљ, тикве, црни и бели лук. Само оно што им је вишак у исхрани Стевановићи продају.

Органску производњу сертификовали су пре две године, а деценијама уназад на њиховом имању се све узгаја без коришћења хемије. Чак и свиње које држе хране остацима органских намирница, с тим што их с јесени дохрањују куповним кукурузом. Њихове краве пасу на ливади која се ђубри само стајњаком. Произведене количине су много мање него кад би усеве третирали хемијским препаратима, али је зато квалитет неупоредив. Уз повртарске културе производимо и органска јаја – прича за ПП Медиа Драгица Стевановић, глава куће када је у питању производња органске хране.

 фото: ПП Медиа

Великих улагања у органско повртарство, објашњава она, нема, али се зато много више ради јер у овој производњи је све ручно, није дозвољена употреба механизације. Цена њених производа, појашњава Драгица, дупло је скупља у односну на „обичне“. Оно поврће којој је њеној породици вишак на трпези лако нађе купце, углавном су то сталне муштерије. Препоручила бих свакоме ко може, а ја сам уверена да свака сеоска кућа има услове да производи храну за себе, да се окрене органској производњи. Ако ни због чега другог онда зато што ће се здраво хранити, а здравље је увек најпрече. А ваљда ће доћи и то време да труд може поштено да се уновчи – наводи Драгица Стевановић.

 фото: ПП Медиа

Органску прозводњу град Ужице сматра важном у циљу унапређења пољопривреде, зато и буџетом опредељује средства за сертификацију и набавку садног материјала. Притом, град помаже и Центар органске пољопривреде са седишем у Ужицу.

– Ове године смо определили два пута по 200.000 за органску производњу у свим областима – воћарству, повртарству, козарству, овчарсту, живинарству. Притом, сви пољоприведници који се баве органском производњом могу да конкуришу и за субвенције из буџета за пољопривреду за који смо определили 37 милиона динара – објашњава Слободан Кузмановић, градски већник за привреду и пољопривреду.

Драгица Стевановић, фото: ПП Медиа

Текст је настао у оквиру пројекта “Здрава храна – сигурна зарада”. Израду текста суфинансирао је Град Ужице из средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ужица у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

ГЗС/ ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Zdrava hrana uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.462.962 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)