Смењен директор ЈП “Градац” уз помоћ опозиције, СНС подељен 


Danas pretežno sunčano i vedro, najviša dnevna temperatura do sedam stepeni              SPC i njeni vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice              Poznati dobitnici decembarske nagrade grada čačka              Uvedena vanredna situacija na delu Pribojske banja              Svečanom sednicom obeležen Dan opštine Ljig              Dragoljub Gagričić dobitnik „Zlatne značke“ KPZ Srbije              Počela izgradnja crpne stanice na Ljubić Keju; Todorović: Rešava se problem plavljenja naselja uz levu obalu Zapadne Morave             

 
Смењен директор ЈП “Градац” уз помоћ опозиције, СНС подељен
Trenutno na sajtu: 138       |       Podeli:
20.10.2015 | 0 коментар(а)Чачак – Директор ЈП “Градац” Небојша Јовановић смењен је данас, а за његову смену поред СПС, НС, дела СНС гласали

су одборници Двери, ДС, покрета Доста је било-Саша Радуловић без чијих гласова владајућа већина не би имала потребан број гласова. Један број одборника СНС био је против разрешења. За разрешење Јовановића гласало је 43 одборника, док је 7 било против.

Око смене Јовановића водила се жестока дебата, како протеклих дана у јавности, тако и данас на самом скупштинском заседању.

“ЈП “Градац” је предузеће које је одговорно за изглед Чачка, а самим тим избор његовог директора је једна од кључних функција коју бира владајућа коалиција. Поставља се питање да ли је ово иницијатива владајуће коалиције за смену руководећег ове фирме”, рекао је председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

Драган Ћендић и Бошко Обрадовић, фото: ГЗС

“То је генијална ситуација. Значи ви сте предложили директора, из године у годину сте изгласавали извештаје о раду ЈП “Градац” као позитивне и усвајали планове рада овог јавног предузећа и руководећег, упркос критикама које су долазиле из опозиције. Четири године опозиција није могла да га смени, јер сте га ви подржавали”, казао је Обрадовић на данашњем заседању локалног парламента.

Он је додао да је њему лично Јовановић симпатичан, јер није класичан партијски војник, али да је то и његова мана, јер је индивидуалиста пошто је сматрао да овим предузећем може да руководи како он хоће.

Обрадовић је затражио одговорност оних који су га изгласали и поставио питање где је био НО свих ових година, а заправо Надзорни одбор није ни тражио смену, већ неки, како је истакао, “фантомски оснивач”.

Обрадовић је додао да је на данашњем скупштинском заседању владајућа коалиција сменила себе.

Одборник СНС Милан Тановић рекао је да се лично залаже прво за смену Градоначелника Илића и његовог заменика Луковића, јер су они одговорни као и Јовановић.

,,Видео сам Стојана Марковића, Раденка Луковића, Војислава Илића дошли сте да отварате  Стоп Шоп, а нисте позвали Небојшу Јовановића који га је направио”, каже Тановић додајући да је против смене директора ЈП “Градац”.

Према речима председника ГрО ДС Драгана Брајовића ова странка је већ дуже времена указивала на неправилности у пословању овог јавног предузећа и штету која је нанесена граду.

“Сматрамо и остајемо при свом ставу да ЈП “Градац” није добро пословалона челу са Јовановићем и због тога ћемо гласати за смену”, казао је Брајовић.

Председник ГрО ДС Драган Брајовић, фото: ГЗС

Он је додао да је нормално да одговорност сноси и руководство града.

“Све што је урађено у Чачку, прошло је кроз градске службе и носи потпис градоначелника”, истакао је Брајовић нагласивши да тражи ширу одговорност.

Како је рекла потпредседница ГрО ДС Мира Миленковић-Таловић изиритирана је образложењем Надзорног одбора ЈП “Градац”.

“Била сам члан Анкетног одбора који је замерио лошу процену земљишта које је под хипотеком, али тај извештај није прошао у Скупштини, што је значило да је у реду. Овде се говори о некој будућој штети, што је збуњујуће. Ово су кадрови СНС и како нико није знао да  треба да смене Јовановића, док им то није јавио председник Скупштине Неговановић”, тврди она.

Миленковић-Таловић је поставила питање која је функција НО, ако то може да уради председавајући локалног парламента.

Она је додала да је ово врхунац лицемерја јер се директор ЈП “Градац” смењује услед тога што нема подршку једне струје СНС у Чачку.

Одборник покрета Двери Радисав Рацковић је рекао да у овој ситацији треба сменити  комплетну власт и поставио питање ко ће Јовановићу платити одштету уколико оде на суд сматрајући да садашњи владајућа коалиција то треба да плати из свог џепа.

Одборник СНС Александар Максимовић сматра да још неко мора да сноси одговорност за штету која је настала 2014. када је новац требало да буде уплаћен у буџет града.

“Моја лична процена је да је Јовановић прекршио овлашћења  и да је самостално доносио одлуке не само за Томинг Консалтинг већ и за друге уговоре, а што се тиче приче за ту фирму немам никакву дилему јер је ствар јасна, новац никада нике уплаћен”, рекао је он.

Осврћући се на ситуацију са ФРА, Максимовић је рекао да не зна да ли је ЈП “Градац” један од поверилава, али да зна да су исти људи који траже смену Јовановића вршили притиса да се не да сагласност за продају “Житопромета”, Фабрике хартије.

Према речима председника ГрО покрета Двери у Чачку, Драгана Ћендића ова ситуација је почетак краја СНС у граду на Морави, јер је већ почела подела у тој странци пошто један део њихових одборника седи на местима где иначе седи опозиција.

Југовић - Лимари владају градом 

Како је рекао члан Градског већа Братислав Југовић, Јовановића смењују да би владили лимари и механичари.

“Данас ми је тежак и радостан дан јер смењујемо човека који је мој друг, а радостан јер се ослобађа мука. Јовановић није криминалац и диван је човек, а криминализован је од истог медија и људи који су то учинили једном дивном човеку Велимиру Станојевићу. Јовановић је криминализован да би се бацила љага на СНС која га је поставила, сви лимари, механичари и кобасичари то знају, сем једног лимара и једног механичара који не знају због чега се смењује”, каже Југовић.

Проф. др Драго Милошевић – Смена без чињеница

“Када доносимо одлуку, треба да је донесемо на бази чињеница. Зашто сте обезвредили ове људе те нисте доставили одборницима чињенице због којих смењујете директора. Постављамо питање шта је то политичка одлука? Србија је место где се деценијама радило по политичким одлукама, а не са цињеницама. Ради се о крупним стварима, зар нисмо могли добити папир на коме пише шта су чињенице са конкретним стварима. Ја поштовани пријатељи не могу гласати без чињеница на основу политичке одлуке”, рекао је одборник СНС проф. др Драго Милошевић и предложио да они који данас подигну два прста надокнаде штету уколико суд донесе одлуку у корист Јовановића.

Др Александар Радојевић – Ко су интересне групе на рачун грађана?

“Ја не браним свој некадашњи предлог, он се сам брани на основу својих дела. Поставља се питање коме се он замерио и ко је плео мрежу око Јовановића да би га срушили. Доласком Јовановића парцела у Авенији која је мењала власнике и била девастирана добила је  инвеститора и некоме је засметало запошљавање 150 радника због чега је узета хипотека за  парцелу у Крагујевцу. Сви су се сликали и радовали приликом отварања, а многи имали корист”, рекао је одборник СНС др Александар Радојевић.

“Коме се замерио Јовановић? Онима који су продали Житопромет, а он није дозволио да неко  узме више него што је плаћена фирма. ФРА је на продају, а вероватно ће се тражити да се ЈП “Градац” одрекне 50 милиона потраживања на штету грађана. Лако је предвидети ко су интересне сфере које руше Јовановића и због чега”, оценио је Радојевић.

Стојан Марковић – Ја га смењујем

„Ја тражим оставку Јовановићу, јер неће нико и ево то јавно кажем, јер је штеточина. Сада би требало ми из опозије да водимо кадровску политику. На ваша неискусна напредњачка плећа пао је велики и државни и локални терет, па предлажем да га сви скинете“, оценио је одборник покрета Доста је било, Стојан Марковић.

Стојан Марковић сада уз Радуловића - Ја га смењујем?

Драшковић – Директор за част, а ми за образ

„Ви сте смењени пре него што сте постављени и водите битку за част, а ми одборници за образ СНС. Ја нисам против смене Јовановића, већ против смене на овакав начин. Много је урадио за грађане Чачка. Чуди ме да овде нико не помене ко га је подржао, од синдиката, привредника до колектива ЈП „Градац“. Разрешење Јовановића је политичка одлука, тражим да се евидентира ко је како гласао. Пошто сам правник сам знам да ће се ускоро поставити питање ко ће штету од смене Јовановића надокнадити. До сада су политичке смене град и грађане коштале око 40 милиона“, рекао је одборник СНС Бојан Драшковић.

Он је додао да су смену Јовановића предложили повереници СНС.

„Повереници СНС су то урадили као да се ради о криминалцу због чега сам се ја супротставио врху странке. Синоћ сам тражио од партије да се тачка одложи и да у наредних месец дана Јовановић поднесе оставку. Они су то одбили“, рекао је он.

Одборницима се обратио и Небојша Јовановић, а на гласању 43 одборника је било за, док је 7 било против његове смене.

Према речима заменика градоначелника Раденка Луковића, Јовановић је направио један лош пословни потез и то је разлог смене по његовом мишљењу.

Повереници су након седнице изјавили да је једина разлика била у ставовима односно да ли Јовановића треба сменити данас или за 15 дана.

Апсолутно смо поштовали упутства врха странке, ништа нисмо урадили на своју руку“, рекао је Игор Трифуновић, један од повереника СНС  у ГрО Чачак.

Вршилац дужности до избора новог директора биће Драган Вукајловић шеф Службе за легализацију при Градској управи за урбанизам

Иначе, став повереника ове партије ГЗС емитоваће сутра.

Глас западне СрбијеPODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 150.022.020 посета
Тренутно на сајту: 138 посетилац(a)