Западна Србија спала на једног казанџију, сви остали на радионице - ставили катанац! 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća             

 
Западна Србија спала на једног казанџију, сви остали на радионице - ставили катанац!
Trenutno na sajtu: 563       |       Podeli:
16.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Најбоља ракија шљивовица стиже из западне Србије, међутим ње не би било да веште руке ковача и даље
За прављење казана нису потребне модерне справе, фото. РИНА

не праве специјалне казане управо за шумадијску љуту.

Милан Чвркић одрастао је у породици у којој су сви били мајстори, па је тако од малена и он куцкао, чукао и определио се за овај занат који се полаки губи.

„Волим тај посао и није ми представљало проблем да савладам основне технике. Од своје десете године сам почео и прво сам био шегрт, а тек неколико година касније постао сам мајстор”, прича Милан.

Ковачким послом он се самостално бави већ 15 година, у његовој радионици могу се видети све врсте казана, али ипак најспецифичнији су они који се кују специјално за прављење ракије.

Миланова радња једина је ове врсте у централној Србији

„Да би сте направили један добар казан за ракију, поред ковачког морате да познајете и ливачки, браварски, лимарски и кујунџујски занат. То је најтеже направити, али највеће потражња је управо за њима, јер сви људи из околних села праве своју домаћу ракију”, рекао је Милан.

Овај казанџија из села Рошци остао је веран традицији, па тако и дан данас све своје казане прави ручно.

„Не користимо никакаве ове модерне справе, већ само руке и чекић, као што су радили и наши преци”, нагласио је Милан.

Најтеже је направити казан за ракију

Он је данас једини казанџија у централном делу Србије, још увек активно ради и како каже има посла, али до кад ни сам не зна. Његове колеге су на врата својих радионица одавно ставили катанац, а њихових наследнника није било, па је велико питање да ли ће се ови казани уопште и правити кад Милан оде у пензију.

РИНА

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.844.961 посета
Тренутно на сајту: 563 посетилац(a)