резултати су истраживања које је спровео ИХИС Нутриционизам, у периоду од маја до августа ове године.
Истраживање је урађено на узорку од 2.500 производа, а у саопштењу ИХИС Нутриционизма се наводи да је највише неисправних декларација у категорији хлеба и пецива, као и на производима који се продају под етикетом "здрава храна". У овој категорији исправна је тек половина производа, односно тек 52 одсто декларација. Најчешће грешке у декларацијама, када се ради о хлебу и пецивима односе се на садржај протеина, али и на адитиве и алергене.
Велики број, напомињу организатори истраживања, јесте и са безалкохолним пићима, а највише због тога што произвођачи декларацијом покушавају да намерно заведу потрошаче. Осим тога, произвођачи, како је показало истраживање, често не истичу на роби да користе вештачке заслађиваче, или да додају витамине.
Извор: Данас