Вучић у Уједнињеним Нацијама: Србија је за многе мала и слаба, али имамо снаге овде кажемо истину 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Вучић у Уједнињеним Нацијама: Србија је за многе мала и слаба, али имамо снаге овде кажемо истину
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
22.09.2022 | 0 коментар(а)Њујорк - Председник Републике Србије Александар Вучић говорио је вечерас на Генералној дебати светских лидера,

у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН, која ће трајати до 26. септембра.

Председник Вучић је рекао да му је велика част што говори у Уједињеним нацијама, и истакао да ће због ограниченог времена прескочити формалности.

„Овде сам по ко зна који пут. Озбиљност тренутка у ком се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке али истините речи. Све ово што данас радимо делује бледо. Стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права и бацајући под ноге Повељу УН. За то није крив ни Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева”, рекао је он.

Вучић истиче да сведочимо усложњавању глобалне геополитичке ситуације.

„Ова генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене безбедносну архитектуру света и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако тешка времена захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе ОУН”, рекао је председник.

Александар Вучић је затим изнео виђење Србије о пет кључних изазова са којима се суочава свет.

„Под један је повратак миру и очување глобалне стабилности. Под два је очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица УН, као кључног приципа међународног јавног права и односа међу државама, затим, под три, енергетска безбедност у условима светске кризе, четири - финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју и на крају под пет: снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања”, додао је он.

Председник Србије је рекао да нас актуелни услови у свету све чешће опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу.

„Ово начело актуелније је данас више него икада и најбоље је описано Повељи УН: "Будимо толерантни и заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи". Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права”, истакао је он.

Вучић је додао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегритет Украјине.

„То је озбиљно и одговорно понашање у овом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине, многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од Другог светског рата. Истина је да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи када је Србија нападнута, а да није напала било коју другу суверену земљу. И то се прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља: "У чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитмитет?" Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање”, казао је председник Вучић.

Он подсећа да Србија никада није није напала туђу територију, нити угрожавала територијални интегритет било које земље.

„То није спречило НАТО да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности тзв. Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље. Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Кинга – `Неправда учињена било где је уствари претња правди свуда`”, рекао је председник, на шта је поздрављен аплаузом.

Он каже и да без обзира на то што Србија и сама осећа последице грубог кршења међународног јавног права, неће одустати од темељних принципа Уједињених нација.

„Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета и свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину”, истакао је председник.

Вучић каже да посебну захвалност дугујемо чланицама УН, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије.

Он је рекао и да охрабрује то што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити.

„Србија и ја као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу”, рекао је Вучић, и додао:

„Боље је преговарати сто година него један дан ратовати. Уверен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова доброг живота за Србе и Албанце на нашим просторима. Све друге опције смо већ истрошили и бар што се тиче Србије не желимо никада да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића”.

Председник додаје да Балкан не може да поднесе још један рат, и нада се да ћемо у том напору имати добљу вољу и разумевање свих земаља.

„Овај процес водимо у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само да би нас спречили да говоримо истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону”, додао је он.

Председник Вучић, Организација Уједињенин Нација, Фото: Принтскрин, Јутјуб

Председник је рекао и да Србија подржава Дејтонски мировни споразум, упркос неистинама које су се могле чути.

„Подржавамо и територијални интегритет БиХ и Републике Српске. Ми смо уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва”, казао је он.

Председник додаје да је било потребно само да прагматично разговарамо о будућности, а не о прошлости.

„Морамо да причамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ срушиле баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године спроводе иницијативу "Отворени Балкан" који има јасну идеју – отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси глобалној стабилности и безбедности”, рекао је он.

Вучић подсећа на речи чувеног генералног секретара УН Дага Хамаршелда да та организација није направљена да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

„Морамо као човечанство, корак по корак, да убрзано напредујемо на технолошком плану. Пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања храном. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима”, каже он.

Председник је рекао да Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја.

„Настојимо да обезбедимо снабдевање енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. И поред тога, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, као и додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања”, каже Вучић.

Председник Вучић, Организација Уједињенин Нација, Фото: Принтскрин, Јутјуб

Он додаје да неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим кризама.

„Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на расу и веру. Сигурност снабдевања храном могла би да буде угрожена и у нашем делу Европе, а стање на континентима попут афричког прети да буде поражавајуће. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство”, казао је председник.

Вучић додаје да тема овогодишње дебате упозорава, да кризе са којима се суочавамо подсећају на важност отворене комуникације.

„Не треба мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма”, рекао је председник.

Он истиче да су мултилатерализам, заједничка акција и одговорност неизоставни елементи свих досадашњих дискусија, али да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

„На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру УН чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације”, рекао је председник.

Вучић је подсетио да смо данас 23 пута чули да различити лидери говоре како је једино правило које се мора поштовати Повеља УН.

„Али када дођемо до Србије, видимо да 17 од тих 23 крше међународно право и не поштују правила УН. Надам се да ћемо победити све тешкоће. Хвала што сте ме саслушали. Живела Србија”, рекао је председник.

 

ГЗС/НОВОСТИ
PODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC ALEKSANDAR VUCIC UN OUN UJEDINJENE NACIJE ORGANIZACIJA UJEDNINJENIH NACIJA GENERALNA SKUPSTINA SAVET BEZBEDNOSTI NJUJORK UNITED NATIONS

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.065.000 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)