Западна Србија има своје аграрне брендове 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Западна Србија има своје аграрне брендове
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
28.10.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица, Чачак, Ужице - Ако сте у Србији, пожелећете да пробате ивањички кромпир, ариљску малину, футошки купус, сремски кулен,



лесковачку паприку, чачанску ракију и кајмак, ужичку пршуту. Многи производи су квалитетом и географским пореклом постали бренд краја из кога потичу, а са ознаком географског порекла управо мали и средњи пољопривредни произвођачи могу увећати вредност производа и и постати препознатљиви на тржишту.


Ивањички кромпир, Фото: ГЗС

Ако сте одлучни да купите најквалитетнији кромпир у Србији, онда ћете одабрати онај са подручја Ивањице, а они који га производе, попут Предрага Николића најбоље препознају да ли је кромпир који се продаје као ивањички заиста из ових крајева.
„ Земља која остаје на кртоли мора да буде растресита и песковита ,а његова структура није ломљива ", каже Николић.


Предраг Николић, Фото: ГЗС

Док ћете у Ивањици пробати кромпир, У Чачку ћете свакако поред доброг печења, јести чачански кајмак чија рецептура лежи у традицији која се не мења.
Радовин и Љубица Кецовић тврде да је најбољи чачански кајмак који је квалитетом постао препознатљив и за странце.
" Странци који су једном купили чачански кајмак, увек се враћају. Тајна је у квалитетној испаши ,али и у младом кајмаку, који не стоји дуго, већ је свеж, неслан, тврде Кецовићи.


Чачански кајмак препознатљив у свету, Фото: ГЗС

Српска ракија у свету је препознатљива по квалитету, а неки су попут Преда Продановића отишли и неколико корака унапред, јер шљива са Јелице сигуран је пут до успеха.

Јелички дукат прпознатљив је у свету, Фото: ГЗС

Ако кренете пут Ужица, ужичка пршута и сланина су неизоставне на менију, као и ужичка лепиња ,али пре свега у Злакуси ће вас дочекати чувена грнчарија.


Фото: ГЗС

Ко једном купи грнчарију из Злакусе, увек се враћа. Странци су одушевљени, каже Драган Тешић.

Чувена је грнчарија из Злакусе, Фото: ГЗС

Данас више није довољно само произвести робу, макар она била и квалитетна, већ та роба мора да буде квалитетно упакована, презентована и маркетиншки представљена, а ознаке квалитета које стоје на неком паковању свакако доприносе бољој продаји производа. Производи са заштићеном ознаком квалитета могу да буду шанса за развој локалне заједнице која на првом месту треба да буде ветар у ледја онима који својим традиционалним производима представљају Србију у најлепшем светлу.

 

 

 

 

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


agrarni brendovi zapadna srbija ivanjicki krompir cacanski kajmak zlakusa psruta uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.284.058 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)