Градоначелник Тодоровић се извинио Чачанима због лапсуса у изјави  
Градоначелник Тодоровић се извинио Чачанима због лапсуса у изјави
01.10.2018 17:40 | 0 коментар(а)Чачак – Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, на конференцији за новинаре лично се извинио свима који су се осетилипрозваним у изјавама које је дао коментарушићи отварање Старт - ап центра у Чачку.

„У мом говору тог дана дошло је до лапсуса због ког се свима извињавам, нарочито младима и свима који су се нашли увређени. Поента тог центра свакако јесу бољи услови за младе, а мислим да смо као локална власт за све време то и показали радећи на доласку великих страних инвеститотра, уређењем саобраћајница, градњом нових индустријских зона”, рекао је Тодоровић.

После кратког обраћања градоначелниковог, уследила су бројна питања новинара чачанских редакција...

Вукица Лазовић, Глас западне Србије: Како коментаришете захтев Бошка Обрадовића да поднесете оставку због лапсуса и имате ли намеру то да урадите?

Тодоровић: Као први човек града, заиста имам много обавеза и трудим се да их да обављам савесно, а ко ради тај и греши. А основни посао Бошка Обрадовића очигледно је само да збраја туђе грешке. И ја да сам освојио једва два посто на изборима и да ме у рођеном селу скоро нико није гласао, понашао бих се као он. Наравно да ми не пада на памет да због једног лапсуса поднесем оставку, наставићу и даље марљиво и вредно да радим у интересу свих грађана.

Вукица Лазовић: Зашто нисте одреаговали кад Вас је прозвао председник Вучић јер сте били једини градоначелник који је одражао конференцију за новинаре и поменуо ситуацију са премијерком дајући јој недвосмислену подршку?

Тодоровић: Алексдандар Вучић и ја смо у одличним односима, само ћу то да кажем.

Владимир Никитовић, Мораваинфо: Како је ваша спорна изјава заправо требало да гласи?

Тодоровић: Тај дан желео сам рећи да морамо учинити све да зауставимо одлазак наших младих у Београд, а затим и у иностанство. Старт - ап центар засигурно је иделано место за младе, али и за све оне које желе да се баве пртиватним бизнисом.

Весна Бјелић, Бета: Ко загађује Мораву?

Тодоровић: Ми смо стално у контакту за Заводом за јавно здравље и знамо да се и даље појављују површинске флеке од уља и масти и упутили захтеве надлежним институцијама.

Оно што смо урадили као што знате је да смо 15. августа прекинули купалишну сезону, да смо подигли брану на Морави и да Завод за јавно здравље на нашу иницијативу, и њихову појачано врши надзор на Лупњачи и Западној Морави. Да смо такође упутили захтев Министарству одбране да се уради испитивање у кругу компаније „Слобода” јер ни ми ни Завод немамо право да испитујемо у њиховом простору. Морамо сазнати ко је загађивач.

Стојан Марковић, Озон прес: Како сте заказали конференције за штампу, ујутру за поподне, зашто правите селекцију међу медијима? Исто се догодило кад је овде долазила помоћница министра културе. Када ћете као градска управа да дате упутство грађанима како да се понашају због загађења Мораве?

Тодоровић: Преко сто конференција сам имао, трудили смо се да одговоримо на свако питање. У суботу ме позвала ваша колегиница, којој сам рекао да не могу давати нијкакву изјаву за медије, све што имам да кажем саопштићу у понедељак на конференцији за штампу како нико не би имао право ексклузиве.

Што се тиче помоћнице министра културе и информисања и мени се најавила то јутро, ја заиста нисам могао да присуствујем том састанку јер је у току била Скупштина града са веома важним темама. Што се тиче другог питања рећи ћу вам само да чинимо све што можемо и оног тренутка кад будемо имали егзактан податак од републичких инспекција тог тренутка ћемо предузимати мере без жеље да узбуњујемо јавност без велике потребе. У овом тренутку стање јесте критично, али није алармантно. То показују параметри, дакле обуставили смо купање због тога. Понављам, када буду познати егзактни подаци од републичких инспекција онда ће наравно и Штаб за ванредне ситуације донети одређене одлуке. Не бих никада оптуживао никога унапред, док немамо конкретне параметре.

Владимир Никитовић: Локална организација СНС - а је прилично осетљива када су у питању поједине изјаве или писање у медијима о неким стварима везаним за политичка догађања у нашем граду. Ви сте ову спорну изјаву дали пре више од недељу дана а ниједно саопштење локалне организације није било тако интонирано да се ви заштитите. Како то коментаришете, има ли ту неке колизије унутар локалне организације СНС – а?

Тодоровић: Ја сам поносан што сам члан председништва СНС, као озбиљан човек од 49 година са 26 година радног искуства, много сам тога претурио преко главе, нити сам се некада крио нити ћу се крити иза било кога. Дакле, члан сам Председништва СНС - а, градоначелник Чачка и док будем обављао ову функцију радићу часно и поштено у интересу свих Чачана. Заиста мислим да само рад и резултати рада које ћемо наравно публиковати свакога дана, а пуно тога смо у последње две године покренули, много тога смо заиста урадили, може да буде понос свих нас. Само рад демантује било какаве оптужбе и само публикација тог рада и дела могу да вас заштите од било каквих и било чијих напада. Ја уопште не желим да ме било ко штити и за тим нема потребе јер нисам ништа, богу хвала, згрешио да треба да ме штити ни СНС нити може на крају крајева било кога да заштити. Сведоци смо да ако је неко нешто згрешио, а то се односи и на многе чланове странке, који су већ на издржавању затворских казни, неће избећи последице. Пријало би ми наравно да неко ово протумачи на тај начин како сам ја мислио, али на крају крајева није на вама да тумачите шта ја мислим већ оно што изговарам. Кад пуно радите и имате пуну главу обавеза нормално је и да погрешите а ја сам увек спреман и да прихватим грешку, и то је људски. За разлику од ових безгрешних, мислим на Бошка Обрадовића, он човек никада није погрешио и свака му част.

Весна Радовић ТВ Лав: На једној од претходно одржаних конференција за новинаре изнет је податак да је ребалансом буџета предвиђено око 16 милиона динара за репрезентацију градоначелника. Да ли је то истина или дезинформација?

Тодоровић: Позивам вас да погледате таксативно у сваки динар за шта је предвиђен. Мислим да је укупно за трошкове угоститељских услуга предвиђено 4,7 милиона динара. Ту су поклони, ту су путовања, ту је репрезентација, гостовања, објављивања јавних позива за избор начелника, директора, слично. Дакле све је јасно, буџет и ребаланс буџета су јавни документи, морају да буду доступни свима вама и тамо ће те видети све по ставкама за шта се и колико користи. Ако питате за мене лично нисам заиста ни један једини динар ни евро узео за дневнице за одлазак у иностранство и за путовања у земљи, ништа нисам подигао за ових 27 месеци, нити ћу. Заиста мислим да ја нисам конзумент тога али би било веома непријатно и неприкладно да, ако вам дођу озбиљни инвеститори, потенцијални инвеститори, људи који су почасни грађани града Чачка, људи који су заслужни грађани, амбасадори, дипломатски кор, да моји сарадници и ја не будемо најбољи могући домаћини. Да ли је у питању мали поклон, ручак или било шта друго...Чачак то себи никада не сме да дозволи, тај популизам те врсте, мислим да не сме да надвлада здрав разум. То је исто као у својој кући, колико год да имате средстава увек ћете гледати да будете што бољи домаћин.

Стојан Марковић: Често добијамо саопштења нечега што се представља као Информативна служба Градског одбора СНС - а у Чачку и претпостављам да са страначког мејла добијамо саопштења. Нама није у сазнању да такав орган постоји, да ли ви као члан Председништва знате да ли постоји Градски одбор у Чачку и ако постоји када је изабран, ко је председник и које органе има. А ако не постоји како онда да их третирамо?

Тодоровић: Мислим да сви добро да у Чачку постоји Повереништво, што се мене лично тиче ја сам увек поборник да се сви ми видимо очи у очи и да сви, искључиво сви, добију позиве за конференције за новинаре и у странци а наравно и овде на радном месту. Имам ту срећу да сваког од вас могу да погледам право у очи и пре ове функције и данас, и наравно када више не будем на овом месту, са тим уопште немам проблем, немам чега да се плашим, немам шта да кријем од вас и веома сам срећан због тога, онај ко има то је његов проблем а знам да је огроман број честитих људи, скоро 9.000 чланова СНС - а у Чачку такође нема тај проблем, дакле сви сте добродошли и у градску управу како је то било у протеклих 27 месеци, тако ће бити и сваког дана колико год ја будем на челу овог града и наравно када ја будем на конференцијама СНС -а као члан Председништва те партије. Ту никада нећемо имати дилему, нити ће било ко смети да се осети дискриминисано. Само нећу улазити никада у вашу уређивачку политику, то је заиста ваше, оно што имамо да кажемо ми ћемо рећи јасно и гласно и нећемо се, бар ја се нећу никада крити иза неких имена. Оно што је мој лични став, оно што је став странке ја ћу га пренети наравно као члан Председништва без било каквог проблема или бојазни.

Власник Радио ЏЕНАРИКА, Стојан Марковић власник Озон пресс са својим директором Небојшом Јовановићем уредником и водитељем емисије на Лав тв

 

Стојан Марковић: Кажу да Милун Тодоровић нема политичко искуство али изгледа да има, ја вас питам једно ви одговарате друго ...Ако стигне допис који је потписан као Градски одбор и Информативна служба Градског одбора, дакле да ли тај орган постоји или не постоји, како да третирамо то саопштење као званични документ СНС -а или не?

Тодоровић: Похвалили сте ме да сам политички искусан, али ево на жалост не могу да вам одговорим јер ипак нисам толико политички искусан и не знам одговор на то питање. Само знам да за све оно што ја изговарам као члан Председништва, имам мандат за то и молим вас да то пренесете тако. Данас причам као градоначелник Чачка и у овој кући не желим да се, не само ја већ било ко, бавим политиком. Али, покушаћу да одговорим на то питање, оно што је факат јесте да је у Чачку статус Повереништва већ дуги низ година.

Владимир Никитовић: Обрадовић је у свом саопштењу навео да ће ове године бити 25 запослених у „Форверку” и наредне још 25, и да је то све.

Тодоровић: Ја сам већ рекао да није проблем да будете опозиција и богу хвала да увек постоји опозиција, што је јача мислим да је и власт боља, то је моје скромно мишљење, али да будете опозиција свом народу то никад нећу моћи да разумем. Дакле, дефинитивно у „Форверку Елдисију” ће радити 1.000 људи, а то је 1.000 породица, у децембру месецу креће пробна производња, на пролеће следеће године креће пуна производња. Наравно да су прво кренули са инжењерским кадром, са менаџментом и тако даље а онда креће и већи пријем људи у производњи. У наредне две године ће бити пун капацитет а ја сам у разговору са др Мелером и менаџментом „Форверка” добио информацију да ће бити и више од тог броја. Прелепо је када одемо тамо и видимо како то напредује, не могу да верујем да се неко не радује томе, ја то не разумем. Политику разумем, као што рече Марковић, вежбам се али колико год да се трудим не могу то да схватим. Дајте људи да што више инвестирамо и уложимо у Чачак, јер то ће остати нашој деци.

Оснивачи нашег Научно - технолошког парка, поред Института за воћарство и два удружења, су наше установе за високо образовање. Дакле, све то људи раде волонтерски и то је прави пут, ако спојимо високо образовање, посебно Високу школу стуковних техничких студија кроз дуално образовање са привредом, у овом случају са јаком привредом где су и „Стакс”, „9. Септембар”, „Унипромет”, „Б експорт”, „ПС” и сви велики системи. Успели смо да дуално образовање уведемо у текстилну индустрију, зашто не би успели и у металску. Ипак, металска индустрија мора да буде погон развоја. Имамо проблем са Фабриком резног алата, он датира већ 25-26 година и то покушавамо и чинимо све да решимо на сваки могући начин. Али, имамо посла, заиста. Ја нећу бежати од посла, нећу да се кријем, наравно. Али хоћу ви да знате да није лако ни за стране инвеститоре ни за домаће. Није лако ни за наше људе да их убедимо да остану овде и да запошљавају нове раднике. И у Србији има много добрих локација, одличних локација где наши привредници исто могу да оду. Оно је прича овде, па дали смо бесплатно тамо. Па ови у Србији су дали нашим привредницима из Чачка бесплатно земљиште. Дакле боримо се и за наше домаће, да и у њих инвестирамо што више. Све што им треба, наравно, што је у законској регулативи. Све што им треба, од скупих пројеката где су трафостанице до инфраструктуре путне, до наше локалне, комуналне, канализације, воде, свега осталог.

Милена Гавриловић, Епицентар: Завршено је скупштинско заседање, рекли сте да би требало да се зна ко је извођач радова на скупштинској сали и Игор Трифуновић је поменуо да би можда могло да се следеће заседање због радова измести на другу локацију, као што је Музичка школа, докле се стигло са тим?

Тодоровић: Мислим да сам одговорио на то питање пре неколико дана, тај тендер није успео, зато што су понуђене цене од два понуђача веће од пројектне цене. Знате да смо имали 20 милиона, 12 милиона од Министарства државне управе и локалне самоуправе и осам милиона из буџета града Чачка, ребалансом смо повећали тај износ на 25 милиона, дакле још пет милиона из буџета града Чачка. Нажалост цене су биле много више и јавни поступак се мора поновити у том обиму од 25 милиона динара. Надам се да ће у овом другом покушају да успе. И од те две понуђене фирме ни једна није била из Чачка.

Милена Гавриловић: Да ли због одлагања тих радова следећа скупштина може бити одржана на неком другом месту?

Тодоровић: Па мислим да неће имати разлога, зато док се сада распише нови јавни позив, мислим да ћемо имати довољно времена да се одржи скупштина и да се када се потпише уговор, пошто је тројни уговор између извођача, града Чачка и Министарства, и извођач уведе у посао, да ће та свечана седница бити тамо, али немојте ме држати сад за реч, не знам заиста рокове.

ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


milun todorovic izvinjenje cacani lapsus izjava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 92.647.945 посета
Тренутно на сајту: 138 посетилац(a)