Марко проналази несвакидашње примерке печурака: Вргањ у облику срца и две џиновске пухаре 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća             

 
Марко проналази несвакидашње примерке печурака: Вргањ у облику срца и две џиновске пухаре
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
22.09.2022 | 0 коментар(а)



Страгари – Смена сунца и кишних облака у самој завршници лета допринела је да се у шумама може наћи огроман број печарака. Оно што је ове сезоне

приметно то је да се у скровитим деловима пропланака и шумарака могу наћи примерци који су далеко већи од просека. Тако је Марко Јевђенијевић из села Страгари надомак Крагујевца за време боравка на Копаонику пронашао неколико џиновских примерака пухаре.

Две џиновске пухаре, фото: ТопПрес

„Био сам послом на Копаонику и тамо сам два пута имаоприлику да пронађем огромне пухаре. Најпре сам нашао једну која је имала 2.050 грама тако да је послужила као вечера мени и мојим колегама. Одмах сутрадан пронашао сам још једну која је уз себе имала и мању а обе су биле тешке скоро три килограма, тачније једна 1.500 грама и друга 1.200 грама“, каже за ТопПрес Марко Јевђенијевић.

Марко Јевђенијевић, фото: ТопПрес

 

Овај познавалац гљива истиче да су пухаре јестиве само до одређеног периода а да се потом њихов средишњи део претвара у прах који је лековит и коришћен је за зарастање рана. Такође, поред ове гљиве Марко је имао прилику да пронађе и вргањ у облику срца.

Од малих ногу сам дане проводио у шуми и живим близу планине. У мом селу је увек било гљива тако да ми берба и конзумирање нису страни чак шта више уживам у томе. Вргањ је једна од најцењенијих гљива на нашим просторима, јако укусна и здрава а ових дана их је шума препуна. Ја сам имао срећу да пронађем једну која је препукла и формирала срце на површини, али ту је било још на стотине примерака који су искоришћени на различите начине за зиму“, објашњава Марко.

Вргањ у облику срца, фото: ТопПрес

Иначе, вргањ се може конзумирати на различите начине а свакако најчешћи начин је пржење.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Marko pecurke vrganj puhara

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.841.602 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)