Комплет лепиња заузела прво место на листи „Tejst atlasa” 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća              Todorović: Velika imena iz sveta hirurgije u našem gradu              Dr Hektor Vilka Melendes iz UK do detalja opisao transplantaciju jetre i tankog creva od živog donora              Čačak ugostio više od 400 najeminentnijih srpskih hirurga              U Čačku prikazan „hamburški zahvat”, čuveni dr Dejan Bogoevski predstavio srpskim kolegama nove hirurške metode u lečenju hroničnog pankreatitisa             

 
Комплет лепиња заузела прво место на листи „Tejst atlasa”
Trenutno na sajtu: 574       |       Podeli:
30.01.2023 | 0 коментар(а)



Међународни кулинарски магазин „Tejst atlas“ објавио је листу најбољих јела и на првом месту се нашла комплет лепиња.

Комплет лепиња је специјалитет западне Србије. У њој су искључиво домаћи састојци, чак и лепиња мора бити направљена у „домаћој радиности“ и у томе јесте чар, напомиње Катарина Петровић.

„Пече се у оним старинским, зиданим пећима и то да буду букова дрва, јер се каже да су најукусније лепиње када се пеку на букова дрва. А чувена породица из Ужица која је направила комплет лепињу, њихови потомци и они који су наследили њихов посао, сигурно жале што нису то заштитили као свој лични бренд. Али и овако су много допринели српској гастрономији тиме што су шездесетих година прошлог века направили ту чувену комплет лепињу“, додаје Петровић.

Лепиња се засече по хоризонтали са благим удубљењем према средини, тако да буде отприлике као посуда, а горњи део као поклопац. Доњи део се премаже старијим кајмаком. Јаје се умути и прелије преко кајмака. Затим се доњи део лепиње стави у загрејану пећницу и пече око 10 минута (зависно од тога да ли волите решију лепињу). Поклопац се стави у пећницу непосредно пред извлачење лепиње да се загреје. Након печења, лепиња се извади из пећнице и прелије загрејаним претопом, било јагњећим или свињским.

„Данас се практикује и да се дода мало пршуте или различитих прилога. Лепиња се једе прстима, тако што се тим хрскавим поклопцем вади сочни део из лепиње. Наравно, замасте се и прсти, и брада, и све, али се ужива у томе“, наглашава Петровићева.

На листи „Tejst atlasa“ нашли су се и пљескавица и ајвар. Када је пљескавица у питању, њен квалитет углавном зависи од роштиљ-мајстора који углавном крију своје тајне састојке. Такође, напомиње Катарина Петровић, јако је важан и начин термичке обраде.

Кухиња у Србији се доста разликује по регионима. Војвођани воле масно и слатко, на југу воле љуто, а у источној Србији специјалитете од сира и сушеног воћа, на пример.

„Ми смо у суштини мала земља, али на пример, исто јело у два различита града се различито зове. Исто се припрема, само су нијансе у питању, међутим, у Војводини се углавном већина ствари заснивала на пецивима и тестима, јер се у тим крајевима углавном гајила пшеница. Тако да у зависности од поднебља се развијала и гастрономија. Напретком технологије дошло је до неких измена, што многи сматрају скрнављењем традиције, али у данашње време, ми гастрономади и савремени кувари, све ћемо живо да помешамо. Волим да комбинујем и правим Србију у малом на својој трпези“, наглашава Катарина Петровић.

Некада се храна припремала „по осећају“, данас је све то постало скоро наука, али ипак је искуство најважније, закључује она.

 

 

ГЗС/РТВ




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.857.786 посета
Тренутно на сајту: 575 посетилац(a)