Стаматовић: Живимо у времену цензура и уцена, али и томе ће доћи крај 


сутра концерт рибље чорбе на градском тргу у чачку              вечерас свечано отварање престонице културе              Данас почиње електронско заказивање термина за упис у 1. разред основних школа              Наставак сарадње у оквиру пројекта Реформа локалних финансија             

 


Стаматовић: Живимо у времену цензура и уцена, али и томе ће доћи крај
27.08.2017 | 0 коментар(а)Чајетина - Председник општине Чајетина Милан Стаматовић, изјавио је у интервју Гласу западне Србије да ће покрет Здрава Србија,

учествовати на изборима у Београду, не искључујући могућност сарадње са још неким странкама и грпама грађана.

Он тврди да Српска напредна стрнка на све начине покушава да дође на власт у Чајетини.

ГЗС: Шта је главни циљ почетног иницијативног споразума са Дверима. Знамо да оне имају епитет крајње десничарске организације. Вама то не смета?
СТАМАТОВИЋ: Наравно да не смета, јер ставови Двери и Здраве Србије су идентични, поклапају се у костуру у том родољубивом и патриотском смислу и ми на том пољу сарађујемо и ту се наши програми подударају. Циљ јесте да се у неком периоду патриотски блок уједини, да се профилише, искристалише и да кренемо у ту борбу.

ГЗС: Кога видите у том неком вашем окружењу?
СТАМАТОВИЋ: То је сигурно са својим ставовима и програмом нова Демократска странка Србије (ДСС), имали смо разговоре и са Новом Србијом (НС), јер видимо да се чланови препакују и прелазе на страну Српске напредне странке (СНС), али остаје програм шта је НС у овом делу Србије урадила и знам да људи то знају да цене и поштују. Има ту још мањих политичких партија, група грађана и патриотских удружења који подржавају све оно што ми радимо, али остали су на томе да буду као група грађана, неће да формирају политичке партије. Здрава Србија иде у правцу формирања политичке странке, јер знају да само тако можемо да направимо озбиљнији политички рејтинг у региону. У Западној Србији, Моравичком округу и Шумадији смо добро позиционирани. Наш циљ је улазак у парламент и за неколико година да дођемо на власт заједно са политичким снагама које ће имати сигурну будућност и успеха. Данас је тако време да СНС разбија и демократску опцију и патриотску опцију да би они опстали на власти, али и томе ће доћи крај.

ГЗС: Знамо да је иницијатива већ кренула за оснивање ваше странке из Љубиша докле се са тим стигло.
СТАМАТОВИЋ: Ми смо при крају са прикупљањем потписа, негде до 15. септембра ћемо одржати ту оснивачку скупштину, тако да ћемо имати заокружену целу причу у септембру. Предстоји нам да формирамо општинске и окружне одборе и да ширимо мрежу. Већ у Златиборском округу имамо мрежу. На председничким изборима сви видели где постоје могућности за формирање одбора. Тамо где смо имали своје представнике, спречена је била крађа, а где нисмо, крађа је била од стране владајуће коалиције. У наредном периоду ћемо обучити људе како да спрече крађу на биралиштима.

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, фото: Глас западне Србије

ГЗС: Предстоје београдски избори и стиче се утисак да ће они о много чему одлучивати? Како их видите и да ли излазите на њих? Очигледно је да не може бити једна заједничка листа?
СТАМАТОВИЋ: Опозиција ће сигурно ићи у две колоне, демократски и патриотски блок. Ми се озбиљно спремамо за београдске изборе. Не би било добро да све откривамо и да говороимо о нашим плановима, где ће озбиљну улогу играти и Двери и Здрава Србија и још патриотских партија. Не искључујем нови ДСС, Нову Србију и велики број удружења и група грађана. Знам сигурно да ћемо направити добар резултат, јер има потенцијала у будућности и подршке од Београђана. Надам се да Београђани нису подложни за манипулацију, можете да добијете поверење у једом одређеном тренутку, али не и да нас бесконачно варате и лажете. Промена ће доћи прво у Београду.

ГЗС: Приговарају вам да сте били финансијери нововарошкој власти, испоставило се да је група грађана отишла, тако да данас ништа није сигурно?
СТАМАТОВИЋ: Ништа није сигурно, живимо у времену цензура и уцена. Лако је нама са позиција богатијих и мало озбиљнијих локалних самоуправа причати или критиковати друге. Нова Варош је специфична средина, ако је руководство разочарало грађане који су им дали подршку за онакву политику, вероватно ће брзо изгубити. Вероватно ће народ, кад да се распишу избори, било парламентарни или локални, знати да извага ко ради у њиховом интересу, а ко против. Познато је да имају три начина владања, идеолошко, финансијко и владавина страха. Актуелна власт за сада успева да остаје на власти страхом и новцем, али највечнија и највреднија је идеологија. Ако уђете у политику из идеолошких разлога, а не из ова два, то ће сигурно дати резултате. Ми у том правцу креирамо своју политику.

ГЗС: Приговарају вам да парама Златибораца финанирате стварање своје политичке партије, да сте одговорни за наводи урбанистички хаос на Златибору и шуровање са неким мафијашким организацијама око распродаје Златибора. Како коментаришете то?
СТАМАТОВИЋ: Мени су те епитете приписали они који су управо из тог миљеа. СНС има једну матрицу са којом остаје на власти то су новоц и страх. И ако не могу да вас придобију онда изађу да вас дискредитују лажима и неистинама. Свима бих поставио питање, од саме министарке и свима из СНС на основу чега они заснивају своје квалификације према опозиционим лидерима. Да кажу ко су то моји пријатељи, који су то инвеститори на Златибору који се баве криминалом. Овако стављају у кош све оне који улажу у Златибор и уредно плаћају своје обавезе. А ту је 20 најмоћнијих српских компанија са којима сарађује и СНС, па да ли она сматра да су они криминалци. Ја се са њима дружим са њима се састајем, располажемо новцем и распоређујемо. Само нека кажу на којим чињеницама је засновано њихово мишљење, да ли сам осуђиван са којим криминалцима сарађујем. Паметно би било и одговорно са њихове стране да изнесу те чињенице. Ја сам под њиховим политичким кривичним пријавама где је неко аутоматски осуђен, ја им зато нећу остајати дужан то су неистине и лажи које се не праштају. Бранићу животом, част и углед и достојанство своје, своје породице и општине. За кога су они спремили продају овог земљишта и Београд на води, за кога доносе ове погубне законе.

ГЗС: Вама опасност стоји као мач изнад главе да ово прогласе парком природе и шта ћете онда урадити, узеће вам Златибор?
СТАМАТОВИЋ: Они су кренули у једну ризичну борбу против бога и природе. Не могу ни против бога, природе, а ни против народа. То су три озбиљне утакмице које они не могу никада да добију, а ми смо са богом, природом и народом и ми ћемо је добити. Не могу они да забране оно што смо ми овде уложили, створили и направили. И сада ће доћи неко из Београда да каже, ви сада не можете да дишете овај ваздух, да радите, већ ће доћи неко са стране да вас учи како треба да се ради. Ако се кранови виде на Златибору онда је то криминал, али ако се виде у Београду онда је то одличан пројекат. Могу да кажем да смо успели да за десет година направимо такав амбијент да имамо повећан број становника и људи који долазе овде да живе. Имамо прилике да видимо да се из целе Србије људи исељавају, а код нас се доселило 400 на наших 15.000 становника. Ми огромна средства на основу ПДВ уплатимо у буџет, зар то није довољно за ову државу од нас. На Златибору раде грађевинци из целе Србије, али све се ово приказује као негативно, јер ми не подржавамо владајућу коалицију, имамо своје мишљење и мислимо својом главом и то у Србији кошта.

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, фото: Глас западне Србије

ГЗС: Кажу да сте победили у неком сукобу око гондоле, јесте ли имали прилике да се видите са министарком? Да ли сте добили папир када креће та градња?
СТАМАТОВИЋ: Има процедура која мора да се сачека за почетак радова. Ми смо за све чекали крајње рокове, нас су цедили као лимун, али ми смо били стрпљиви, а видимо да за неке државне инвестиције није потребно да прибаве тај ниво документације. Да чекају да дођу службеници из министарства по два, три месеца, да би се рекло како општина Чајетина не зна да поднесе документацију?

ГЗС: Ту је проблем ко је општини Чајетина нанео штету? Ви који нисте наводно умели да поднесете захтев за добијање дозволе, или држава која је како ви тврдите одуговлачила. Штета је очигледна. Ко је крив?
СТАМАТОВИЋ: Наравно да су криви они који су нас гледали да политички сатанизују да опструјишу овај пројекат. Очигледно да некоме није интерес да једна мала општина са 15.000 становника уради тако моћну инвестицију и да се покаже да и они који не гласају за СНС знају да раде, или да не морате да буде члан СНС да би могли нешто да урадите, или да живите у Београду да би били успешни. Ми разбијамо њихове предрасуде да је све везано за једну политичку партију и за Београд и управо из ових разлога су нас одуговлачили. Од издавања грађевинске дозволе коју смо ми били спремили и могли да издамо, као што и многе друге послове поверава локалним самоуправама тако је и ово могла. Иако је закон био на нашој страни, али опет смо хтели да покажемо добру вољу и да нам министарство изда дозволи, и изгубили у процедурама негде око две године. Успели смо то да истрпимо и да сачекамо и на крају више нису имали за шта да нас критикују и дали су дозволу за једну фазу. Поднели смо захтев и за остале четири фазе. Ту је спорно само ово земљиште о коме ми причамо дужи временски период и гондола је направила проблем, јер је то земљиште обећано неким људима који су блиски СНС и криминалу. Сада опет морају да признају своју грешку и да нам издају грађевинску дозволу на том земљишту и да кажу да ли је оно државно или приватно, у томе је једино ствар. Када се то одлучи чија је земља, онда добијамо дозволу и за остале фазе. Морам да кажем да у овој држави постоје часни и поштени политичари и службеници који се боре и који су на нашој страни и да ово остане у Србији, а не да се поклони странцима и приватним лицима. Ово је сада борба између добра и зла. Више пута смо питали тада премијера, сада председника Александра Вучића да се изјасни око афере Златибор, никада то није учинио, а ми постављамо питање зашто?

ГЗС: Покушано је да се наметне теорија или прича да су Ужичани или Ере и Златиборци у сукобу, шта се догађа? Ужичани су изградили Златибор, али им он даје воду, стиче се утисак да је то вештачки сукоб?
СТАМАТОВИЋ: То политика прави, јер не одговара СНС-у да има власт у неким општинама које су тотално незанимљиве које су девастиране у великим финансијским проблемима, а да не могу да контролишу једну од најуспешнијих локалних самоуправа данас у Србији, а то је општина Чајетина. Покушавају на све могуће начине да ставе шапу на Златибор, народ им то не дозвољава и Златиборци и Ужичани. Ми немамо проблем са народом, он нас подржава, али имамо проблем са руководством суседних општина који су постављени декретом. Њих је поставила СНС и они морају да изађу на конференцију за штампу када им нареди Александар Вучић и да износе неистине о Милану Стаматовићу и општини Чајетина. То је један вид диктатуре, силе, ропства. Ми имамо слободу коју заступамо и не морамо да слушамо Београд у тим стварима и нема поделе у народу. Ми све чинимо да развијемо читав овај крај од аеродрома Поникве до аутопута, о томе треба да прича руководство СНС зашто се неставља аеродром Поникве у функцију, зашто аутопут одлази преко Дуге пољане и спаја само три општине и три града, а заобилази 14 српских општина и градова у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Они на та питања треба да одговарају. Они морају да их слушају, ми не морамо. Број инвеститора који овде долазе и у оквиру закона добијају повољан амбијент, могућности и субвенције, а не страни инвеститори. Зато наше компаније долазе и развијају овај крај. Нема поделе, то неко вештачки хоће да направи. На Златибору велики број Ужичани данас ради. Ми правимо такав амбијент за целу Србију, то би требала влада да ради да запошљава, враћа младе људе, стипендира, води бригу о старима.

ГЗС: Да ли је тачно да морате да отпустите неке људе јер имате вишка?
СТАМАТОВИЋ: То је исто политички критеријум који су искористили и нашли да 22 запослена морамо да отпустимо. Само поређења ради, општина Врњачка Бања која је слична нама и важи као туристичка општина добила је могућност да има око 650 запослених, а општина Чајетина 350. Значи неко је прелио тај број запослених из Чајетине и нас оптеретио, а број запослених ставио у општине где је на власти СНС. То је дискриминација и ми ћемо се борити. Са друге стране нам је драго, јер смо једина општина у Србији која само седам одсто из свог буџета издваја за личне дохотке. Погледајте градове и општине које чак и 50 одсто издвајају за личне дохотке, а неке и до 70. Ми смо рационални и нећемо имати проблем. Створили смо управу која ће да доноси приходе и да опстане и никада неће у будућности ући у финансијске проблеме. Општина Чајетина је добила већ неколико признања као локална самоуправа будућности где треба улагати.

Глас западне Србије
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 139.941.489 посета
Тренутно на сајту: 195 посетилац(a)