Ко и колико контролише нашу храну? 



 


Ко и колико контролише нашу храну?
05.01.2015. 10:02 | 0 коментар(а)



Каквог је квалитета храна коју једемо и где се она контролише, једно је од најчешће постављаних

питања.Србија је и једина земља у региону која нема Националну референтну лабораторију на коју чекамо већ више од деценију. Ипак, према најавама у јануару Национална референтна лабораторија почиње са првим анализама.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић каже да ће се лабораторија пуштати у рад сукцесивно, а за то време проверу квалитета хране обављају мање акредитоване лабораторије у Србији.

Наиме објекат и опрема постоје али се још од 2003. чека да лабораторија почне са радом. Министарка пољопривреде каже да су се стекли услови за прве анализе.

У потпуности је спремно одељење за фитосанитарна испитивања, за семенски и садни материјал, а у наредном периоду план нам је да завршимо одељење за испитивање сировог млека. Значајан део опреме је набављен већ је инсталиран остаје нам још један мали део опреме који ћемо набавити у 2015. за који смо определили средства, буџетом су предвиђена та средства", каже министарка.

За контролу квалитета искључиво је надлежно министарство пљопривреде. У ветеринарској Инспекцији која контролише храну животињског порекла, тврде да редовно узимају узорке и да је храна у Србији доброг квалитета.

Тако ветеринарска инспекција контролише промет хране као сто је ова млечна пијаца на којој се налазе примарни производјаци који производе сиреве у сопственом домаћинству. Такодје контролисемо и производњу храбне, кланице, млекаре прераде меса, складиста у којим се та храна чува. Тако да моземо бити мирни за сву храну која се налази у регистрованим објектима”, каже Сања Челебићанин из Управе за ветерину.

Ветеринарска инспекција једном месечно контролише и месо од кога се припрема храна у ресторанима и на киосцима. У одбору за здравље међутим сматрају да би неке контроле требало да ради Министарство здравља.

Министарство пољопривреде треба да контролише стоку како она расте. Међутим када стока, када крава теле када прасе постане храна коју људи конзумирају тада би здравствена струка требало то да контролише и да узоркује тај материјал”, каже Душан Милисављевић из Одбора за здравље.

Воће и поврће се такође налази у систему контроле. Оно из увоза контролише фитосанитарна инспекција на границама а од недавно се ради се и мониторинг на пестициде. Оно што производе наши произвођачи је под надзором пољопривредне инспекције.

И поред свих мера које предузимају надлежни, ипак не постоји начин да 100 посто будете сигурни да је храна коју купујете било на пијацама у самопослугама или на киосцима увек у потпуности и исправна. Оно што ипак мозете да урадите за своје здрваље је да обратите пажњу на изглед намирница које купујете и обавезно да читате декларацију. Артикле без декларације не купујте.

Извор - Б92







Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 100.124.269 посета
Тренутно на сајту: 86 посетилац(a)