РИК одредио четири општине где ће грађани са Косова и Метохије моћи да гласају 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
РИК одредио четири општине где ће грађани са Косова и Метохије моћи да гласају
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
25.03.2022 | 0 коментар(а)



Републичка изборна комисија (РИК) одлучила је вечерас да бирачи са Косова и Метохије,

на изборима које је расписао званични Београд за 3. април, могу да гласају у четри општине – Бујановац, Рашка, Куршумлија и Тутин.

Та одлука је донета јер косовске власти и званични Београд нису постигли договор о спровођењу априлских избора на подручју Косова, односно јер их је Приштина забранила.

Поједини чланови РИК-а имали су низ примедби на ту одлуку, те тврдили да се тиме крши закони и устав Србије.

Указали су и на питање ко ће организовати превоз до бирачких места и ко ће платити тај превоз као и ко ће им гарантовати безбедност.

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да РИК није орган који утврђује да ли је тиме „повређен Устав (Србије) или законски оквир“ јер, како је навео на РИК-у је да поступа у скаду са својим надлежностима.

„На нама је да створим један правни оквир у коме ће се спровести избори за све бирачке са подручја Косова и Метохије“, рекао је он.

Навео је и да начин на који ће бити организован превоз бирача такође није у надлежности РИК-а нити то, како је додао РИК може да разматра.
Рекао је да је та одлука „једини и могући законити начин“ на који бирачи са Косова и Метохије могу да оставе своје бирачке право, односно на гласају 3. априла.

„На омогућава и странкама, као носиоцима пасивног бирачког права, с обзиром да ће бирачки одбори бити организовани у складу са законом да имају председника, два члана, заменика председника…“, рекао је он.

Додао је и да ће представници свих изборних листа и кандидата за председник моћи да учествују у раду бирачких одбора у проширеним саставима.

„Што се тиче самог обавештавања бирача са Косова и Метохије о времену и месту гласања, ту обавезу је на себе и закључком владе, преузела Пошта Србије и први пут након дужег времена је то обједињено на једном месту „, рекао је он.

Навео је да се та обавештења већ уручују, те додао да мисли да ће „у року од неколико одана и бити уручена а најкасније пет дана пре дана одржавања избора“.

„Исто ће важити и за територију Косова и Метохије“, рекао је Димитријевић и изразио је наду да ће општинске комсије имати у виду удаљеност појединих бирачких места од места пребивалишта бирача на Косову и Метохији. Објаснио је да је на РИК-у да пружи потпуну логистичку подршку, као и за било које бирачко место у Србији.

Члан РИК-а, адвокат Владимир Тодорић је рекао да ће неки од грађана са Косова и Метохије морати да пређу више од 120 километара да би гласали и да му се чини „да је неко ставио врућ кромпир у руке РИК-а“ како би донео такву одлуку.

 

Данас/РИК




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


RIK IZBORI GLASANJE KOSOVO KIM KOSOVO I METOHIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.711.877 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)