Припреме за пролећну сетву: Цене ђубрива пале на ниво из 2021. 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Припреме за пролећну сетву: Цене ђубрива пале на ниво из 2021.
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
09.03.2023 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Иако је почетак марта донео лепо време са пријатним температурама, према мишљењу пољопривредних стручњака, још је рано за сетву.

Полако почињу припреме земљишта за пролећну сетву, али како је март месец познат по великим температурним осцилацијама, треба сачекати топлије време, како би се земљиште загрејало. О првим културама које се сеју почетком пролећа разговарали смо са Татјаном Петровић из милановачке Пољопривредне апотеке „Агроприма“.

–Код нас су то стрна жита, углавном овас и рани јечам, а остале културе, као што је кукуруз и друге траве, луцерка, детелина, треба да сачекају топлије дане. Тренутно има довољно влаге у земљишту, што олакшава и припрему за сетву– каже наша саговорница.

Оно што ће свакако обрадовати пољопривредне произвођаче је да су цене репроматеријала пале, а у пољопривредној апотеци кажу да је ово прилика да се побољшају прихрана и квалитет земљишта.

– Цене ђубрива падају, поготово азотна ђубрива и то ће помоћи нашим произвођачима да боље третирају земљиште, али, семена су ове године скупља од 10 до 15%. Семе овса кошта од 96 до 100 динара, јечам је нешто скупљи, око 100 динара, а што се тиче семена кукуруза, биће несташица неких хибрида, због прошлогодишње суше, што ће подићи цену семена кукуруза од 10-до 15%.– каже Петровић.

Временске прилике, хладне ноћи утицаће на то када ће пољопривредници обавити пролећну сетву на својим њивама, док ће убирање приноса зависити од употребе минералних и природних ђубрива.

Временске прилике и ниске ноћне температуре утицаће на то када ће пољопривредници обавити пролећну сетву на својим њивама, док ће убирање приноса зависити од употребе минералних и природних ђубрива.

 

 

ГЗС/ГМ Пресс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


setva selo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.934.510 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)