Некада је била храна за сиротињу а данас је Јекослав гаји на 60 хектара 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Некада је била храна за сиротињу а данас је Јекослав гаји на 60 хектара
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
08.03.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Јекослав Пурић из златарског села Радијевићи, један је од највећих произвођача хељде и спелте у нововарошком крају.
Јекослав гаји хељду, фото: ГЗС

Он је одлучио да знање које је стицао на Агроносмком факултету, примени и на стрмим, дивљим теренима родног краја посадивши ове житарице.

„На овим неприступачним брдима, тешко је узгајати било шта. Само да се преоре земља од Јадовника до Чемернице је изузуетно тешко, али свесни смо да ништа није лако и да новац не пада са неба, зато смо заврнули рукаве. Након што се земља узоре, хељда и спелта се суше, складиште и након тога сукцесивно мељу, према потребама тржишта”, каже Јекослав.

Јекослав хељду гаји на 60 хектара

Овај златарски домаћин још 2003. године посадио је хељду на само четири хектара, кад о томе нико није ни размишљао. Данас, седамнаест година после, своје засаде проширио је на 60 хектара, а хељдино брашно продаје се од Прибоја до Суботице.

„Ове житарице су једно време биле запостављене. Због своје црне боје, хељда је дуго сматрана сиротињском храном и као таква била је искорењена са ових њива. Међутим, последњих година постала је изузетно популарна због својих лековитих својстава, па се сада много више тражи него остале житарице”, рекао је Јекослав.

Хељдино брашно најслађе је када се самеље под каменим точком воденице поточаре, а иако некад намењена само сиромашнима сада се спцијалитети као хељдопита налазе у понуди најскупљих ресторана.

ГЗС

Некад храна за сиромашне данас изузетно популарна хељдопита




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


heljda hrana uzgoj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.262.200 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)