Полагањем венаца на споменик Четири вере обележен Дан примирја у Чачку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Полагањем венаца на споменик Четири вере обележен Дан примирја у Чачку
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
11.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Дан примирја обележава се од 2012. године, а на чачанском гробљу налази се споменик Четири вере, јединствен у свету,

посвећен свим ратницима погинулим на овом подручју између 1912 и 1918. године, а који су сахрањени на истом месту. Грађани Чачка сваке године у 11 часова полажу венце страдалима, ове године венце је положила делегација Града Чачка на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, као и представници Полицијске управе Чачак, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918., Организације резервних војних старешина, Удружења потомака ратника Србије, огранка у Чачку, и Завичајног друштва “Чачани”.

Фото: ГЗС

„Пре 104. године на данашњи дан потписано је примирје у Првом светском рату до тада највеће трагедије цивилизације и буре која је погодила читав свет. Српски страдали народ остао је без две трећине војно спсобног становништва, поред војника било је и много цивилног страновништва. Ово је велики дан и сам симбол Наталијина рамонда, цвет који се диже из пепела, део ленте са Албанксе споменице. Важно је споименути и оне страдалнике са Солунског фронта, Кајмакчалана, али и свих других места на којима је страдао наш народ, као што су Церска битка, Мачковом камену, али и многе друге. У сећању на све јунаке, становнике, цивиле, али и војнике, данашњи дан обележавамо од 2012. године као државни празник. Чачак је специфичан по томе што су се храбре и одважне жене из овог града одлучиле да Спомен костурницу изграде баш овде на Лозничком брду, за свих 914 војника четири вере који су страдали”, рекао је Милун Тодоровић градоначелник Чачка.

Фото: ГЗС

Изнад костурнице, по замисли чачанског инжењера Исидора Јањића, каменорезац Франческо Бербеља, саградио је пирамиду од плавог камена. На њеним странама постављена су четири различита амблема од гранита: православни крст, католички крст, исламски полумесец и јеврејска Давидова звезда.

Фото: Јован Николић

"Не само данас, већ сваки дан требало би имати свест о томе какав је овај споменик, каква је његова симболика и његова вишеконфесионслност, Видимо овде обележја четири вере, које везујемо за културе које смо могли на овим просторима да видимо, а за време Великог рата имали смо људе који су се борили, а били су припадници све ове четири конфесије. Град Чачак одао је на овај начин почаст свима њима и збго тога смо посебни у свету, јер овакав споменик нигде нема", рекао је Братислав Јевтовић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dan primirja spomenik cetiri vere cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.479.934 посета
Тренутно на сајту: 528 посетилац(a)