Реновиран онколошки диспанзер чачанске болнице 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Реновиран онколошки диспанзер чачанске болнице
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
17.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Месец октобар је посвећен борби против карцинома дојке и управо пред само обележавање овог важног месеца, реновиран је Онколошки диспанзер Опште болнице Чачак.

Целокупно финансирање и проналажење спонзора обезбедиле су начелница Онколошке службе др Драгана Бојовић и главна сестра Зорица Шулубурић, наводи се у саопштењу ПР службе Опште болнице у Чачку.

„Оно што бих ја волела да схватите јесте да је циљ комплетног реновирања био да ми ову зграду представимо у бољем светлу и да је направимо удобнијом за наше пацијенте, да буде функционалније за наше особље, да лакше сарађујемо и имамо бољу комуникацију, да пацијенти имају услугу лабораторијског прегледа крви и гинеколошког прегледа, а надам се да ћемо ускоро овде имати и хирурга који ће радити са нама, У плану нам је да оформимо комплетан онколошки тим наше болнице који ће бити централизован на једном месту, што ће свакако бити ефикасније за наше пацијенте”, изјавила је др Драгана Бојовић, начелница Онколошког диспанзера Опште болнице Чачак.

Током радова на овом одељењу, промењена је намена постојећих просторија у оквиру диспанзера, комплетно је окречено, а набављен је и нови намештај. Сала за примену хемиотерапије је једна од најбоље опремљених у Србији, на располагању је гинеколошко-онколошка амбуланта, иглене биопсије су постале стандард дијагностике карцинома дојке, радиолошка дијагностика је доступнија онколошким пацијентима, док им је хоспитални део болнице велика подршка и помоћ, климатизоване су скоро све просторије, а обновљен је и намештај. О залагању медицинског особља, пожртвовању и заједничкој борби ретко се може јавно чути. Једна од таквих је и Зорица Шулубурић, главна сестра у Онколошкој служби, која већ четири године овде пожртвовано ради и дише са својим пацијентима.


„Веома сам срећна што сам овде зато што сам сагледала живот на један други начин. Сазнала сам које су праве вредности једног људског живота, а не оно са чиме се ми бавимо а не би требало да се бавимо. Овим путем бих желела да се захвалим свим својим колегама, јер без њихове подршке не би било овог реновирања и побољшања услова, као и начелници службе која је инсистирала на томе, а све због пацијената, јер једноставно, простор у коме су пацијенти раније састима чекали на терапију, седели једни до других, дисали једни другима у леђа, није био нимало адекватан, због тога смо хтели да га проширимо И оплеменимо, да имају свој комфор И интиму. И успели смо у томе” ,изјавила је главна сестра Зорица Шулубурић.
Катарина Милићевић Бараћ, дугогодишња пацијенткиња и председница Удружења „Вера“ говорила је о свом искуству и о борби на путу ка излечењу.
„Као пацијент могу рећи да сам јако задовољна зато што простор у којем ми чекамо, боравимо И бринемо је много бољи, лепши, удобнији, не личи на класичну болницу И то поготову онколошким пацијентима много значи јер немају тај осећај страха тако јак када уђу у неки простор који није класичан болнички. Ја сам овде дуго, већ 12 година, и знам све фазе овог одељења. Знам какви су услови били на почетку и како је све из године у годину било боље, да бисмо сада већ дошли у фазу да смо опуштеније. Особље је схватило да је нама првенствено битно да тај страх, тугу и неизвесност другачије сагледамо”, истакла је Катарина Милићевић Бараћ.

Оптерећење малигним болестима у свету и у Србији има вишедеценијски тренд раста. Оваква епидемијска кретања захтевају све већу ангажованост личних и системских ресурса за потребе дијагностике, лечења и неге оболелих од малигних болести .
„Оно што је најважније за откривање И лечење карцинома дојке јесте да континуирано водимо бригу о себи, да обављамо самопрегледе дојке И да се јављамо на редовне прегледе код својих изабраних лекара И гинеколога И да мислимо на то. Ако мислимо, тако ћемо И открити уколико се појави било каква промена на кожи или у самој дојци, на време се јавити И тада је све много једноставније. Пут којим пацијенткиња треба да иде, односно особа која има било какву промену на дојци јесте пре свега почевши од самог себе, онда изабраном лекару, гинекологу И у амбуланту за дојку која се налази на одељен ју Опште хирургије у чачанској болници”, додала је др Бојовић.

„Ја сам за 12 година доживела да се стално неке нове терапије појављују које ме одржавају у животу И увек има опција за лечење, увек има начина како да се живот олакша. Болест можда неће моћи да се излечи али бар да можемо да живимо нормално јер тако И треба живети. Треба мислити о болести али не оптерећивати се тиме јер живот није завршен. У нашој нацији постоји стигма да неко када добије дијагнозу карцинома, он је одмах мртав, отписан, што сам ја лично доживела том неком дискриминацијом И на послу И међу пријатељима И познаницима. Сви су очекивали да ћу да умрем за два дана. Мислим да првенствено треба радити на томе да болест може бити хронична И да ми онколошки пацијенти будемо у рангу нпр.дијабетичара”, закључила је Катарина Милићевић Бараћ.

Чачак је један од ретких градова у Србији који има екстерни конзилијум са Институтом за онкологију и радиологију Србије, са којим се одржавају консултације електронским путем, два пута месечно. У плану је да се отвори и Амбуланта за дојку коју би водили хирурзи и која би значајно убрзала дијагностику код лечења рака дојке, као и организовање едукативних радионица за подршку пацијетима.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.483.051 посета
Тренутно на сајту: 308 посетилац(a)