Завршено осликавање храма Светог Илије у Каменици 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Завршено осликавање храма Светог Илије у Каменици
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
07.04.2023 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Никада у свом постојању порта и црква Светог Илије у селу Каменица испод Маљена није била уређенија нити лепша.



Црква у Каменици је подигнута као спомен настрадалим борцима у Првом светском рату, а фрескосликање унутрашњости храма почело је у септембру 2020. године и коначно је завршено , каже Горан Ђокић који је ангажован на фрескописању храма .


Горан Ђокић, фрескописац, Фото: ГЗС

"По благослову епископа Јустина, био сам ангажован на фрескописању и све време боравио код оца Далибора Милошевића.

Храм Светог пророка Илије заблистаће новим сјајем за Ускрс ове године, Фото: ГЗС

Захваљујући мештанима ових крајева, који су учествовали у прикупљању новчаних средстава, храм је коначно завршен, каже Ђокић који врши фрескописање храмова и у београдско карловачкој и браничевској епархији.


У пуној сјају, храм ће засијати на Ускрс ове године,каже Горан.


Фото: ГЗС

Ова светиња није само црква већ и својеврсна историјска читанка јер је у њој мноштво спомен обележја која сведоче о страдању народа овог краја у борби за слободу, од Првог Светског рата па до последњих страдања у Босни и на Косову.

 

Завршено фрескописање у храму Светог Илије у Каменици, Фото: ГЗС

Остаће упамћено најмање пет свештеника од подизања храма. Старији народ овде још увек памти Рајка Недића који је 1943. стрељан заједно са својим сином у Петровској блокади. Затим Милојка Петровића који је дао велики допринос подижући парохијански дом поред ове светиње, након којег је на службу дошао Драго Љубичић, један од познатијих свештеника у овом делу Србије који је сазидао звонару, иза њега стигао је Драгољуб Шишовић да би данас у овој светињи служио свештеник Далибор Милошевић.

Фото: ГЗС

Велики број мештана подржао је свештеника Далибора Милошевића дајући учешће у осликавању једне од најстаријих цркава у подмаљенским селима која ће заблистати новим сјајем за Ускрс ове године.

 

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crkva Kamenica hran sveti ilija uskrs freskopisanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.318.962 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)