Milanovački i tuzlanski gimnazijalci u programu razmene učenika 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Milanovački i tuzlanski gimnazijalci u programu razmene učenika
Trenutno na sajtu: 262       |       Podeli:
26.05.2023 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac - U okviru projekta „Super škole“ 12 učenika i dve profesorke iz Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ iz Tuzle,



partnera Gimnazije „Takovski ustanak“, borave na razmeni u Gornjem Milanovcu. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije i nemačkog Saveznog ministarstva a u Srbiji ga podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih.

Tema ove naše razmene koja u Gornjem Milanovcu traje od22. do 27. maja je “Umetnost-univerzalni jezik prijateljstva” i obuhvata raznovrstan program. Danas imamo likovnu radionicu na kojoj učenici obe Gimnazije rade logo prijateljstva, prethodnih dana imali smo brojne muzičke i dramske radionice kroz koje su se oni upoznavali sa kulturom jedni drugih. Bavili smo se i važnim temama, bitnim za nas na ovim prostorima, a to su pomirenje, nenasilna komunikacija, konstruktivni dijalog. U nastavku druženja izabraćemo najbolji logotip koji ćemo štampati na bedževima i majicama a novac koji prikupimo od prodaje, doniraćemo u humanitarne svrhe. Naše goste iz Tuzle upoznali smo sa kulturno-istorijskim spomenicima u gradu, a za danas je planirana poseta Spomen-kompleksu u Takovu, imamo zaista bogat program u kome svi uživamo- rekla je Katarina Ristanović Acović, profesorka engleskog jezika.

 Ono na čemu Regionalna kancelarija za saradnju mladih insistira, ostvaruje se u našem gradu, kažu u školi. Srednjoškolci zemalja Regiona druže se i prepoznaju mnogo toga zajedničkog. Iako govorimo jezicima koji se zvanično različito nazivaju, učenici se odlično razumeju, stvaraju nešto zajedničko,kreativni su, uče jedni od drugih i razvijaju svest o tome da imaju slična interesovanja, ali i slične probleme u svojim sredinama.

–Mi smo oduševljeni srdačnošću, osećaju zajednice, mestima koja smo videli, školom. Deca uživaju i druže se i vanškolskih aktivnosti i programa. Dobro je što ove generacije nisu opterećene tim nazivima, jezika, koji jesu naš nacionalni identitet, mi, na ovim prostorima, navikli smo da budemo skupa i da zavisimo jedni od drugih– dodala je Dijana Marković Hajdarhodžić, profesorka engleskog jezika u KŠC „Sveti Franjo“.

 Prijateljstvo i druženje milanovački i tuzlanski gimnazijalci nastaviće u uzvratnoj poseti Tuzli tokom septembra. I tome se svi raduju.

 

 

GZS / GM Press

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.792.641 посета
Тренутно на сајту: 263 посетилац(a)