Крст на Балтића стени 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Крст на Балтића стени
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
19.10.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - На узвишењу које доминира у ивањичком селу Мочиоци, испод Мучња, мештани подигли крст.

На Балтића стени (кота 930), у ивањичком селу Мочиоци, изнад регионалног пута Кокин Брод – Јасеново - Катићи – Ивањица, подигнут је крст, дар мештана.

“Крст је подигнут на узвишењу које доминира изнад сеоског центра и биће, као и свукуда у хришћанству - заштитник села, наравно уз оближњу цркву Свете Петке”, подсећа свештеник Жичке епархије Далибор Милошевић.

Крст висине пет метара и тежак пола тоне, довежен је до подножја Балтића стене на запрежним колима, а тридесетак мештана га је на рукама изнело до постоља, о чему више појединости доноси портал hramsvetepetke.rs.

У среду (18. октобра) на куполу цркве Свете Петке подигнут је крст. Храм се, иначе, прилозима дародаваоца подиже у старом школском дворишту, на десној обали Пресечке реке.У току су припреме да црква добије бакарни кров.

Овде, са градилишта цркве, долином Јанчице и Пресечке реке, између Мучња и Чемернице, прво звоно ( од три) огласило се на Свету Петку, пре две године, када је после више од три века, прослављена и црквена слава.

По легенди, црква у стенама на северној страни планине Мучањ, похарана је и спаљена пре 327 година. У данима Велике сеобе и најезде Турака у згаришта су претворене и многе друге богомоље широм Старог Влаха.

 

Златар инфо, Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.138.262 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)