Хусо из Пријепоља измислио гугл пре пола века 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Хусо из Пријепоља измислио гугл пре пола века
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
22.10.2018 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Ако неко у Пријепољу нема интернет довољно је да позове Хуса Прељевића из села Душманићи, јер овај крепки старац
Пријепољски гугл, Хусо Прељевић, фото: ГЗС

скоро три деценије пре појаве гугла у детаљно бележи шта се догађа у Полимљу, а и шире.

„Имам написано када су спојене шине пруге Београд-Бар био је понедељак, 24. новембар 1975. године, такође сам забележио да је Р.С. умро у свом аутомобилу док је био у загрљају са младом љубавницом, кад је доктор у Београду породио девојчицу од десет година. Имам уписано и да је у 87. години умро астронаут Џон Јанг девети човек који је ходао по површини месеца. А 17. јуна ове године је са трешње пао Дино Реџић, опоравио се”, каже пријепољски гугл који је утефтерио и када се родила Ангела Меркел 17. јула 1954.

Хусо прецизно води и статистику колико је Пријепољаца напустило овај свет и када, али нећете веровати тачно у секунд.

Хусу ништа не промиче, фото: ГЗС

„Напишем када је умро човек и онда израчунам колико је живео година, месеци, дана, сати, минута и секунди. А кад присуствујем сахрани ја пишем колико је она трајала и када је тачно човек спуштен у гроб. Прошле године у Пријепољу је умрло 377 грађана, од тога Срба 217, муслимана 160, женских особа 183 а мушкараца 194”, каже Прељевић.

Хусо живи на побрђу изнад Пријепоља чију историју последњих скоро пола века ажурно бележи. Кућа му је поред мејтефа, будуће џамије, о којој брине и коју одржава а једна књигу је посвећена њој, ту бележи колико људи, по имену и презимуену, дође за време Рамазана да се клања и када долази хоџа да обави обред.
На десетине попуњених роковника чини историју Пријепоља, посебно је одвојена свеска у којој је записивао када је зидао кућу који радови су се када обављали па од темеља до крова, све до усељења.

Али списатељ из Душманића није само бележио догађаје из туђег већ и из свог приватног живота.

„То сам писао у скраћеној верзији јер нећу сутра када буде читао народ да зна шта сам радио са љубавницама. Забележио сам да сам на неплаћеном одмору био са једном, па ставим почетно слово и три тачке, на Равној њиви”, прича Прељевић.

Бележница из Хусовог приватног живота, фото: ГЗС

А док је Хуса, његовим комшијама не треба роковник све је уредно забележно у бележници сеоског гугла.

„Све записује, када се радио пут, далеководи, струја, када се крава отели, када неко оде у госте или му пак неко дође. Када неко иде у војску, када се ожени, породи. Не пропушта ништа. Када неко прође путем он је забележио ко је и када прошао. А и када не види он пита неког и онда напише”, каже Хусов Брат иначе и комшија Хасан Прељевић додајући да је УДБА била мала маца за њега, јер ништа не може да му промакне.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.956.447 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)