Киша обрадовала пољопривреднике 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Киша обрадовала пољопривреднике
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
13.04.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Дуго очекивана киша напокон је стигла у Шумадију. Првим пролећним падавинама највише су се обрадовали пољопривредници

који су већ били забринути за своје усеве. Слађан Ђорђевић је воћар и каже да је киша пала у последњи час.

„Земља је толико била жедна да ће  ове падавине добро доћи свим усевима па и воћу. Да је потрајало сушно пролеће били би сви у великом проблему. Што се тиче воћарства требало је извршити прскање односно  заштиту, пре кише и ко је у могућности да прихрани биљке вештачким ђубривом. После кише наставити обраду засада у циљу  спречавање корова“, рекао је за ТопПрес Слађан Ђорђевић.

Иначе, Ђорђевић се бави воћарством око 30 година па истиче да је изузетно битно прихранити биљке пред падавине.

Прихрана воћа, фото: ТопПрес

„Ја сам баш погодио тренутак јер сам своје засаде прехранио вештачким ђубривом баш сад пред кишу, тако да је то прави тренутак и биљка ће у потпуности искористити храну коју је добила. За хектар воћа треба бар 300 килограма Кана“, сматра Ђорђевић.

Његово мишљење деле  повртари и ратари који потврђују да је претходна година била једна од тежих за пољопривреду. Земљиште је оштећене структуре па је сушно пролеће већ претило да угрози даљи раст засађених култура.

„Киша која је напокон стигла  ублажиће  штету у пољопривреди од суше, пре свега у приносима пшенице. Због недостатка влаге минерално ђубриво није могло да се раствори па су усеви под овом културом већ били у великом проблему. Добро  је што је захладило јер ће влага спорије испаравати и омогућиће и да пролећне културе, кукуруз, соја и друге, брже ничу ко је успео да засеје јер је земљиште било суво па и сетва у неким местима касни. Повртарске културе тешко су ницале семе није имало влаге да клија тако да је ова киша од непроцењивог значаја за пољопривреднике“, наводе из саветодавне службе за пољопривреду.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kisa poljoprivrednici topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.444.724 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)