У Горњем Милановцу додељене награде „Таковски устанак” 


Danas pretežno sunčano, tokom noći naoblačenje              Tinejdžera udarila struja, iz Užica prebačen za Beograd, ima teške opekotine              Danas je pobusani ponedeljak             

 
У Горњем Милановцу додељене награде „Таковски устанак”
Trenutno na sajtu: 278       |       Podeli:
23.04.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У сали Дома културе у Горњем Милановцу, данас, на дан подизања
Фото: ГЗС

Другог српског устанка, додељене су награде "Таковски устанак".

Награде је доделио председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, фото: ГЗС

„Општина Горњи Милановац има ту част и дужност да сваког пролећа као свој дан, дан општине, 23. април обележи подизање Другог Српског устанка не само као карактеристични локални празник већ као јубилеј који носи симболику од државне па чак и медјународне важности. Зато ми као поносни потомци Милошевих устаника и даље обележавамо дан када је за модерне српске државе угледао светлост нове будућности. С великим поштовањем према целокупном духовном, културном и историјском наследју, али и према достигнућима савременика с правом истичемо значај и улогу нашег Такова, нашег Милановца и наших Милановчана у модерној историји Србије. У претходном периоду радили смо вредно, оставили смо траг у времену и почели да стварамо другачије лице наше општине. Данас са поносом могу да кажем да се наш рад види јер су суградјани то препознали, остварили смо планове које смо зацртали па чак могу да кажем да смо у појединим сегментима то и превазишли и уз велико ангажовање урадили смо више од планираног. Пратећи владу Републике Србије и председника Александра Вучића који постижу одличне резултате на свим пољима, померају границе могућег, свакодневно унапредјују квалитет живота сваког човека у нашој земљи, трудимо се да то остваримо и у нашој локалној самоуправи. Наш циљ је убрзани развој, имамо све предиспозиције и то морамо искористити. Са аутопутем Милош Велики, са изградњом брзе саобраћајнице и приступне саобраћајнице од Горњег Милановца до Такова,Горњи Милановац има огромну развојну шансу како би могао да понови своју историју брзог напретка и развоја с почетка двадесетог века", рекао је Ковачевић.

Награде „Таковски устанак” добили су министар градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије, Томислав Момировић, "Аутопревоз А. Д. Чачак", новинар Гвозден Николић, Центар за социјални рад Горњи Милановац и Роберт Чех испред Бермилтон групе.

Томислав Момировић, фото: ГЗС

У име свих добитника, присутнима се обратио министар Момировић.

„Драги Милановчани, почаствован сам на признању које ми је доделила општина Горњи Милановац, Златна медаља Таковског устанка, представља обавезу и долази из руку градјана овог краја судбински повезаних са свим крајевима наше земље. Значај Другог српског устанка утемељен је у нашој колективној свести и он представља ослободјење од вишевековне османске власти и стварања независне српске државе, а независност нам је сада потребна више него икада. Да будемо јаки, слободни и спремни да сарадјујемо са свим великим силама али у циљу обезбедјивања бољег живота за наше градјане. Слобода коју смо тада извојевали имала је велику цену кроз векове који су иза нас али не смемо да заборавимо да идеал слободе сад је подједнако важан као и тада. И потребно је сада да будемо мудри као Милош и вредни као народ Шумадије, да би нашој деци обезбедили бољу будућност. Сада није ни време ни место да се хвалимо ониме што смо смо учинили и што тек планирамо да учинимо у наредним годинама, али важно је да сваки наш заједнички пројекат буде у интересу градјана и усмерен на привлачење инвестиција и обезбедјивање нових радних места како у Горњем Милановцу тако и у сваком делу Републике Србије. Влада Србије је спемна да испуни тај задатак", закључио је министар Момировић.

Фото: ГЗС

Иначе, Момировић је члан савета Универзитета, од 2007. године запослен је у породичном предузећу „МОНА” ДОО, које су основали његови родитељи. Убрзани развој хотелске делатности, ова породична компанија почиње 2011. године издвајањем компаније „Мона хотел менаџмент”. Од 2016. године ступио је на позицију председника компаније „Мона хотел менаџмент”, а у месецу новембру 2020. године за министар грађевинарсва, саобраћаја и инфраструктуре у Влади РС изгласан је Томислав Момировић.

Србија се данас налази на великом инвестиционом циклусу вредном више милијарди евра, чији је циљ да се инфраструктура подигне на значајно виши ниво и постане мототр развоја српске привреде.

Граде се ауто-путеви, брзе саобраћајнице, железнице великих брзина и конмунална инфраструктура у локалним самоуправама. Рокови према амбицији, а не уговори мото је господина Момировића.

Захваљујући господину Момировићу у Горњем Милановцу извршена је реконструкција регионалног пута од Такова до Прањана дужине 25 километара, жила куцавица за велики број села која гравитирају ка овом подручју и њена ревитализација је била неопходна.

У овим селима живи и ради неколико стотина младих пољопривредника, који су одлучили да остану на свом огњишту.

Побољшане путне инфраструктуре и боље непроходности за теретна возила утицали су на развој привреде овог места као и локалног туризма у оквиру кога је и све популарнија манифестација Сабор виолине.

Прањани су постали једна од најлепших, ако не и најлепша варошица центарлене Србије у оквиру које је сачувана српска аутентичност.

Данас су додељене и награде најбољим спортистима и спортским радницима општине Милановац.

ГЗС




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TAKOVSKI USTANAK NAGRADE TOMISLAV MOMIROVIC GVOZDEN NIKOLIC DEJAN KOVACEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.873.468 посета
Тренутно на сајту: 277 посетилац(a)