Одложено банкротство „Апарата” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Одложено банкротство „Апарата”
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
26.04.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – На првом поверилачком рочишту над стечајним дужником „Слобода апарати”, одржаном данас у Привредном суду у Чачку, није се гласало

о банкротству фабрике јер су у судници били представници поверилаца који имају укупно 49,85 дсто вероватних потраживања, а за одлучивање је по закону потребно бар 50 одсто. Стечајни судија Данка Мајсторовић саопштила је да се оставља рок од 90 дана за евентуално достављање плана реорганизације, а уколико се то не догоди Суд ће прогласити банкротство.
Повереник стечајног управника, Алексије Калуђеровић, описао је основне чињенице из извештаја о економско - финансијском положају „Апарата”, који су уведени на пут сечаја предлогом Министарства привреде, три дана пре краја прошле године, због непрекидне блокаде рачуна од 1.097 дана на износ од 335 милиона динара.
- Фабрика је производњу апарата за домаћинство почела још 1958. године, постижући најбоље резултате после почетка осамдесетих. Међутим, у НАТО бомбардовању 1999. претрпела је материјалну штету од 81 милиона доклара и 2005. коначно прекинула производњу. Године 2009. ушла је у поступак реструктурисања, али неуспешан. Ликвидациона вредност објеката „Апарата” у Придворици и Љубићу износи 264,5 милиона динара, вредност земљишта је само 3,9 милиона јер ту није могло да буде урачунато државно тле које фабрика користи, док опрема вреди 30 милиона. Уз још неке некретнине, укупна ликвидациона вредност предузећа јесте 313 милиона динара – истакао је Калуђеровић.

Међитим, већи део имовине, реч је о делу од 175 милиона, под теретом је разлучних и заложних поверилаца а за намирење осталих поверилаца, по одбитку трошкова и обавеза, остаће имовина вредна 105 милиона.
- Истовремено, обавезе „Апарата” износе укупно 1,452 милијарди динара – нагласио је Калуђеровић,

Највећи поверилац је војна компанија „Слобода” са 636 милиона динара, затим Пореска управа (237 милиона), „Електродистрибуција” у Чачку (200) и бивши радници који на име 14 плата дугује 175 милиона динара.

Калуђеровић је на рочишту навео да је после покретања стечаја отворен рачун ради намирења трошкова поступка, али га је Пореска управа одмах блокирала на износ од 120.000 динара због неплаћених доприноса на зада двојице запослених, који су последњи остали у колективу.

-Такође, Пореска управа прети нам новом блокадом, сада на износ од 16 милиона динара, образлажући да је то пдв на мањак који је утврђен приликом пописа. Тада је установљено да недостаје материјал у вредности 25, роба за 28 и недовршени производи за 27 милиона, па укупан мањак износи 82 милиона динара.
На овом рочишту за председника Скупштине поверилаца изабран је радник Радисав Гавриловић, а у Одбор поверилаца Суд је именовао представнике Пореске управе, „Електродистрибуције”, града Чачка – Управе за локалну пореску асдминистрацију, чачанског „Водовода” и републичког Фонда за развој.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.588.713 посета
Тренутно на сајту: 443 посетилац(a)