Свечаном седницом обележен Светски дан цивилне заштите 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Свечаном седницом обележен Светски дан цивилне заштите
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
01.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Свечаном седницом Сектора за ванредне ситуације града Чачка обележен је Светски дан цивилне заштите установљен
Свечаном седницом обележен Светски дан цивилне заштите, Фото: ГЗС

од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 1990. године.

„Цивилна заштита је организовани одговор државе на све оне опасности које могу задесити грађане и има за циљ спасавање људских живота, смањивање материјалне штете у највећој могућој мери као и санација након елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа, већих катастрофа и ванредних ситуација”, рекао је Ерић Милан, начелник Окружног штаба за ванредне ситуације Моравичког управног округа и додао да је у Републици Србији цивилна заштита организована тако да једицинице цивилне заштите опште намене организује локална самоуправа као и специјализованих јединица за узбуњивање.

Милан Ерић, начелник Окружног штаба за ванредне ситуације Моравичког управног округа, Фото: ГЗС

Остале специјализоване јединице Цивилне заштите организује Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и тренутно, на територији државе постоји 111 таквих јединица са 2.800 припадника. Њихови припадници спремни су да реагују у сваком тренутку и прикључе се гашењу пожара, спашавању заробљених испод рушевина, спашавању на и испод површине воде.

„На територији Моравичког управног оркуга, по налогу Министраства унутрашњих послова, Одељење за ванредне ситуације је оформило три вода специјализованих јединица Цивилне заштите. Од тога, два вода за гашење пожара, један вод за пружање прве помоћи и једно одељење за спашавање на води и под водом. Укупно имамо 134 члана на територији Моравичког округа”, казао је Ерић.

Свечаном седницом обележен Светски дан цивилне заштите, Фото: ГЗС

Братислав Зечевић, начелник штаба за ванредне ситуације града Чачка изразио је захвалност члановима Цивилне заштите града Чачка за њихов добровољни одзив потребама локалне самоуправе али и руководству на средствима издвојеним у последњих осам година.

Братислав Зечевић, начелник штаба за ванредне ситуације града Чачка, Фото: ГЗС

„Скоро смо добили и специјализовану јединицу цивилне заштите, јединицу за узбуњивање која ће такође почети да се опрема и обучава за своја деловање у ванредним ситуацијама. Морам напоменути да јединице цивилне заштите поред реаговања у случају елементарних непогода и техничко- технолошких ситуација. Јединице цивилне заштите делују и у случају рата и ванредног стања. Имали смо такву ситуацију за време пандемије и тада смо увидели значај цивилне заштите и дугујемо им велику захвалност. Да није било припадника цивилне заштите наш здравствени систем не би опстао. Ти момци су сами, на добровољној бази ушли у црвену зону и помогли наше хероје докторе и медицинске сестре”, подсетио је Зечевић и истакао да су припадници цивилне заштите града Чачка уредили преко 100 километара водотокова другог реда, радили на прочишћавању траса нисконапонске мреже како би спречили могућности изазивања пожара, у зимском периоду превозили пацијенте са неприступачних терена на дијализу, као и да су пружали помоћ Хитној медицинској помоћи на неприступачним теренима.

Зечевић је најавио да ће се током предстојећег лета одржати једна показна вежба којом ће поред приказа способности саме службе бити обележена и деценија њеног постојања на територији града на Морави.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK MORAVICKI OKRUG CIVILNA ZASTITA DAN CIVILNE ZASTIET SPASAVANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.496.171 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)