Ивањичанин добио судски спор за штету од града 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ивањичанин добио судски спор за штету од града
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
21.12.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - Раденко Марић из ивањичког села Косовица, засеок Бутково, добио је судски спор против државе Србије

за штету на његовим парцелама воћа коју је проузроковао град 2014. године.

Овакву пресуду донео је Апелациони суд у Крагујевцу и она је према свему судећи међу првима којом се потврђује одговорост државе за последице олујног невремена праћеног градом које је захватило велики део општине Ивањица у мају месецу те године. Решавајући по жалбама овај суд је заправо потврдио првостепену пресуду општинског суда у Ивањици и наложио надлежним институцијама да Марићу исплате штету у висини од 537.320 динара.

Марић је тужио Републику Србију и своју општину за надокнаду штете у висини од 1.846.000 динара јер благовремено нису обезбедиле противградну заштиту иако су по закону то требале да учине. Активне мере противградне заштите почињу да се примењују 15. априла, а поменута елементарна непогода се догодила 14. маја. Готово месец дана од почетка примене прописа на подручју општине Ивањица није било ни једне ракете нити је било дејстава са противградних станица. Суд је утврдио да је држава одговорна јер није на време обезбедила потребна средства за набавку и дејство противградних стрелаца.

„Био сам у тиму за преговоре са надлежнима у држави испред удружења „Виламет“ и локалне самоуправе, за накнаду штета насталих као последица олујног невремена праћеног градом које је тога дана погодило велики део наше општине. Разговарало се, обећавали су, али је све на крају пропало, обећања нису испунили. Колико знам у општински буџет су уплатили мизерних 14.200.000 динара, што представља само два одсто укупне штете. Зато сам одлучио да тужим државу и спор сам добио“, каже Марић из Буткова.

Налазом вештака суд је утврдио да је штета у малињаку износила 595.000, у купињаку 222.180, а у шљивику 526.000 динара. Вештак је према тада важећим откупним ценама процењену штету умањио за 30 одсто на име трошкова организовања и спровођења бербе малина коју би тужилац имао.

Међутим, суд је утврдио да се оштећеном има исплатити само 70 одсто трошкова настале штете, док је општина Ивањица ослобођена, јер у њеној надлежности није противградна заштита већ у Сектору за ванредне ситуације државе Србије. Суд је мишљења да је Марић био у обавези да своје површине под воћем осигура, односно заштити протвградном мрежом. Обзиром да то није учинио, допринео је настанку штете, поготово ако се има у виду да је на подручју где он поседује засаде под воћем град честа појава.

Фото: РАС Србија/Беба Бојовић

Држава је Марићу на име судских трошкова исплатила и износ од 100.000 динара, док ће он општини Ивањица из истих разлога морати да уплати 52.000 динара.

Већи број пољопривредних произвођача са подручја ивањичке општине већ је тужио државу због насталих штета од елементарних непогода 14. маја 2014. године. Марић каже да се њихов број што појединачних што групних додатно повећао након пресуде којом је он добио спор.

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.485.942 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)